Psi milosrdnici: Tijekom Prvoga svjetskog rata, spasili su na tisuće ljudskih života!

Jeste li ikad čili za pse milosrdnike? Znate li zašto se Harriet Tubman svojedobno pretvarala da čita, premda je bila nepismena? Možete li pogoditi koje je ptice Cezar često koristio kao saveznike u bitkama? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Nakon bijega s robovlasničkog imanja u državi Maryland, Harriet Tubman (1821. – 1913.) počela je raditi na prebacivanju odbjeglih crnaca u sjeverne države SAD-a. Za Američkoga građanskog rata, ova hrabra žena borila se u vojsci Sjevera, a nakon njega je istupala protiv rasne diskriminacije i zauzimala se za emancipaciju žena. Manje poznat podatak iz njene biografije je sljedeći: vozeći se u vlaku, ugledala je svoga nekadašnjeg vlasnika. Kako je mrski tiranin ne bi prepoznao, zgrabila je novine sa susjednog sjedala i pretvarala se da čita. Ovaj je, naime, znao da je njegova odbjegla robinja nepismena, pa nije obraćao pažnju na crnkinju s novinama u rukama.

2. Tijekom Prvoga svjetskog rata, tzv. psi milosrdnici spasili su na tisuće ljudskih života. Ovi dresirani četveronošci, koji su nosili oznaku Crvenog križa, služili su kao pomoćnici u vojsci – često su ih slali na bojno polje nakon bitke, kako bi tražili ranjene vojnike, donosili im zavoje i lijekove te pružali utjehu onima umirućim. Ovakvu obuku je tijekom spomenutog rata prošlo više od dvadeset tisuća pasa.

3. U mladosti, Abraham Lincoln (1809. – 1865.) bio je ono što Amerikanci nazivaju “bad ass”. Nejvjerojatno vješt hrvač, od tri stotine mečeva u kojima je sudjelovao izgubio je samo jedan. Zaštitnu masku za lice nikad nije nosio, a na pod je znao oboriti i gotovo dvostruko teže protivnike. Hrabri muškarac jednog se ipak bojao – zubara! Jednom, dok su mu bez anestezije čupali pokvaren zub, došlo je do loma čeljusti: bol je bila toliko snažna da je Lincoln na trenutak ostao bez svijesti. Ne želeći nikad više doživjeti nešto slično, počeo je koristiti kloroform prije svake posjete zubaru.

4. Možda najosebujnija svetica katoličke crkve jest Wilgefortis, žena koja je, prema predaji, živjela u četrnaestom stoljeću. Njeno ime nastalo je od latinske sintagme “virgo fortis” (“hrabra djevica”), a prikazuje se s dugačkom bradom. Prema legendi, to muško obilježje izraslo joj je nakon što se usrdno molila Bogu da je spasi od neželjenog braka. Smatra se zaštitnicom zlostavljanih žena.


5. U ljeto 1912. godine, u ruševinama stare kuće na sjeveru Italije pronađena je tajanstvena knjiga raskošno ukrašenih korica. Do dana današnjeg jezikoslovci nisu uspjeli dešifrirati kojim je pismom pisana!

6. Rimski imperator Gaj Julije Cezar (100. prije Krista – 44. prije Krista) u brojnim je bitkama imao pernate saveznike. Radilo se o lešinarima, ružnim no iznimno inteligentnim ptičurinama koje je dresirao da ubijaju golubove pismonoše neprijatelja!

7. Tzv. rap dueli, nadmetanja u kojima dva pripadnika ovoga glazbenog žanra kroz rime vrijeđaju jedan drugog pred publikom, nastali su u dvadesetom stoljeću u Americi. Ova praksa je, međutim, znatno starijeg datuma. U petom stoljeću, drevni nordijski pjesnici sudjelovali su u vrlo sličnim dvobojima, vrijeđajući jedni druge u stihovima, pred oduševljenim gledateljima.

Piše: Lucija Kapural

Komentari