Prvo ubojstvo u pariškom metrou odigralo se u manje od 60 sekundi

Naslovnica knjige o ovom ubojstvu. Fotografija: ernster.

Postoji li “savršeno ubojstvo”, definitivno postoji, a jednim takvim pozabavit ćemo se u današnjem članku. Ovo ubojstvo je poznato kao i prvo ubojstvo u pariškom metrou. Zanima li vas tko je žrtva i koji su motive njezina ubojstva, pridružite nam se na putovanju u ne tako daleku prošlost Pariza.

Ubojstvo između dvije stanice metroa

Žrtva ovog stravičnog ubojstva u pariškom metrou bila je atraktivna Laetitia Toureaux koja je putovala 16. svibnja 1937. u prvom razredu pariškog metroa. Nekada je pariški metro imao različite vagone za različite klase. Putovanje u vagonu prve klase koštalo je 50 posto više od uobičajene karte, a bio je to najjeftiniji način pokazivanja društvenog statusa.
Laetitia je ubijena između dvije stanica metroa, a vrijeme potrebno da se prevali udaljenost između ovih stanica iznosilo je manje od 60 sekundi, zbog čega se ovo ubojstvo još i opisno nazivalo “ubojstvom koje se dogodilo u manje od 60 sekundi”.  Ono je ostalo neriješeno do danas.

Laetitia Toureaux. Fotografija:Best France Forever.

Udovica bogatog čovjeka

Ubijena žena je bila talijanska imigrantica koja je u Francusku došla “trbuhom za kruhom”. U vrijeme pred Drugi svjetski rat brojni su Talijani dolazili na rad u Francusku. U Francusku je došla s majkom i brojnom braćom i sestrama nakon bolnog razvoda svojih roditelja. Laetitiju život je nije mazio i u vrijeme ubojstva imala je samo 29 godina, a već je bila udovica. Njezin je brak također vrlo čudnovat. Bila je supruga Julesa Toureauxa  čovjeka iz viših društvenih krugova koji ju je tajno oženio, no svoj brak nikada nije priznao roditeljima jer oni ne bi prihvatiti ženu koja je pripadala nižem društvenom sloju. Nakon sklapanja ovog braka Jules je nastavio potpuno suludo živjeli sa svojim roditeljima dok je svojoj ženi unajmio stan u kojem je s njom povremeno živio. Ovakav potez više nalikuje na ljubavnički nego bračni odnos. Uglavnom nakon njegove smrti obitelj je saznala za nju, ali joj nije željela dati ni novičića iz njegove oporuke.


Istraga koja je sve okrenula naglavačke

Nakon toga Laetitia je radila dva posla. Po danu je bila tvornička radnica koja je radila  u proizvodnji voska, a u večernjim satima je bila zaposlena kao garderobijerka jednog ne baš pristojnog pariškog kluba. Nakon smrti muža imala je, čini se, više ljubavnika zbog čega se govorkalo da se bavi prostitucijom, no za te tvrdnje nisu nikada nađeni dokazi. Njeni su je prijatelji opisivali kao privlačnu, pametnu i emocionalnu ženu. No istraga koja je pokrenuta nakon njezina ubojstva sve je okrenula naglavačke. Ispostavilo se da je radila kao doušnica policije te se infiltrirala u krajnju desničarsku skupinu La Cagoule (Comité Secret d’Action Révolutionnaire CSAR). Ime skupine La Cagoule proizlazilo je iz činjenice da su njeni članovi nosili kapuljačke kako bi zaštitili svoj identitet, a uspoređivali su je s američkim Ku Klux Klanom.

Ubojstvo nožem u vrat

Laetitia je prekopavala po odjeći sumnjivih klijenata, a informacije o onome što je pronašla ili saznala bi proslijeđivala policiji. Spomenuta teroristička organizacija je bila antikomunistička i antisemitska, a imala je višestruke ciljeve.  Njezin je najvažniji cilj bio u zemlji ponovno uspostaviti monarhiju na čelu s fašističkim diktatorom. Organizacija je imala moćne članove, a financirana je od bogatih i poznatih kompanija koje i danas posluju poput primjerice Michelina,  L’Oréala, ali i brojnih drugih.  Njezini su članovi povezani s brojnim ubojstvima, bombaškim napadima, kao i špijunažom. U jednom trenutku članovi ove organizacije posumnjali su u Laetitiju kao krticu i kada se ispostavilo da su u pravu nije joj bilo spasa. Ubijena je običnim nožem koji joj je zaboden duboko u vrat u pariškom metrou, a umrla je na putu do bolnice.

Tko je ubojica?

Neki smatraju da ju je ubio jedan od osnivača ove organizacije Jean Filiol jer je nedugo nakon njenog ubojstva pobjegao iz zemlje i ostatak života proveo u blizini San Sebastiana u Španjolskoj, živeći na visokoj nozi. Teško da je krticu ubio jedan od vodeći ljudi tako moćne organizacije, osim ako je bio u bliskoj vezi s njom. Vjerojatnije je da je taj prljavi posao obavio netko od sitnijih članova La Cagoule.

Jean Filiol. Fotografija: Wikipedia.

U ovom je slučaju puno neriješenih pitanja, kao prvo kako je ova žena uopće postala suradica policije? Je li se ona ili netko od njezine obitelji ogriješio o zakon, pa je na ovaj način spriječavala izvršenje kazne? Je li njezin brak uopće bio pravovaljan? Ovim se slučajem bavi knjiga Christiana Di Scipioa pod nazivom Le crime du metro 16 may 1937 – l’affaire Laetitia Toureaux (“Zločin u metrou 16. svibnja 1937. – slučaj Laetitije Toureaux”), koja je objavljena 2018. Ukoliko znate francuski i zanima vas ova tematika, pročitate ovu knjigu i podijelite s nama autorove relativno nove zaključke o ubojstvu u pariškom metrou.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari