Prvo europsko javno kazalište otvoreno je u našoj domovini!

U povijesti svjetske kazališne umjetnosti, istaknuto mjesto pripada jednome našem gradu. Riječ je, dakako, o Hvaru, u kojem je davne 1612. godine otvoreno prvo javno kazalište na čitavom kontinentu! Netko će možda spomenuti talijanska kazališta “Teatro Olimpico” ili pak “Teatro all’antica”, koja su otvorena ranije, no radilo se o privatnim ustanovama. Za razliku od njih, hvarsko kazalište vrata je otvorilo svim staležima, što ga čini prvim komunalnim teatrom na europskom tlu. Osim toga, bilo je natkriveno, a takve kazalište zgrade ranije nisu postojale na Starom kontinentu.

Kazalište je izgrađeno na prvom katu Arsenala, vojno-pomorskog skladišta iz četrnaestog stoljeća, na inicijativu hvarskog providura Pietra Semitecola. Ovome kulturnom, obrazovanom i poduzetnom čovjeku bile su potrebne tek dvije godine da oko projekta gradnje kazališta ujedini stoljećima sukobljene staleže – plemiće i građane. Uočivši njihovu zajedničku potrebu za kulturnim središtem, Semitecolo izdaje nalog o dogradnji nekadašnjeg spremišta za hvarske ratne galije.

U Hvaru, gradu dramskih velikana Hanibala Lucića, Mikše Pelegrinovića i Petra Hektorovića, čija djela su se ranije prikazivala u Katedrali te na gradskom trgu, javno kazalište postalo je lučonoša kulture i pomiritelj različitosti. Isprva je imalo oblik karakterističan za renesansno graditeljstvo i bilo obasjano svijećama, a današnji neobarokni izgled i raskošne lustere dobilo je u devetnaestom stoljeću. Nevelika pozornica, uske lože i bliski kontakt između gledališta i scene podaruju mu komornu, prisnu atmosferu, pa mnogi umjetnici nastup na njegovim daskama opisuju kao nezaboravan doživljaj. U više od četiri stoljeća postojanja, u ovome velebnom zdanju nastupale su domaće i svjetske glumačke družine te orkestri, ali i plesačke zvijezde poput Isadore Duncan.

Piše: Lucija Kapural


Komentari