Prvi slučaj spontanog izgaranja zabilježen u Irskoj

Irski umirovljenik Michael Faherty (76) umro je u svom domu u gradu Galway, smještenom na zapadnoj obali Irske, 22. prosinca 2010. godine. Irski mrtvozornik Kieran McLoughlih zabilježio je, po prvi puta u svojoj dugogodišnjoj praksi, da je riječ o smrti kao posljedici spontanog izgaranja.

Službeni uzrok smrti

Pojam spontanog izgaranja podrazumijeva da se tijelo zapali bez ikakvog vidljivog vanjskog uzroka, a prvi takav slučaj zabilježen je u prvoj polovici 18. st. u Italiji. Slučajevi spontanog sagorijevanja karakterizirani su spaljenim tijelima pri čemu okolina ostaje gotovo nedirnuta vatrom. Ovdje razmatrani umirovljenik Fahery je pronađen u ležećem položaju s glavom usmjernom prema kaminu. Forenzičari su utvrdili da otvorena vatra u kaminu nije bila uzrok požara. Isto tako nije pronađen trag akceleratora, poput benzina ili alkohola, koji bi upućivao da je ovdje riječ i o mogućem ubojstvu. Zanimljivo je da je vatra bila ograničena samo na Fahertyjevo tijelo, kao i na strop iznad, i pod ispod njega. Mrtvozornik McLoughlin je u ovom zbunjujućem slučaju konzultirao svu dostupnu literaturu, ali nije uspio pronaći neko zdravo razumsko objašnjenje. Službeni uzrok smrti je: da je riječ o fenomenu poznatom kao spontano izgarenje. Patologinja prof. Grace Callagy je utvrdila da je pokojni umirovljenik imao dijabetes tipa 2 i hipertenziju. Zbog opečenosti tijela i nastalih oštećenja nije bilo moguće utvrditi stanje pojedinih organa u tijelu u trenutku umiranja.

Moguće objašnjenje


Objašnjena za ovakve slučajeve su vrlo različita, a tijekom vremena raširila se teorija koja kaže da ljudsko tijelo može u određenim okolnostima, zbog, primjerice, veće količine masnoća, dobiti ulogu fitilja u sklopu kojega se tijelo onda ponaša poput svijeće koja izgara iznutra prema van. U tom slučaju odjeća je fitilj dok je tjelesna masnoća tvar koja održava plamen. U takvim slučajevima udovi često ostaju netaknuti zog njihove nešto niže temperature od ostalih dijelova tijela. Računa se da ovakvo izgaranje traje i do pet sati te da su žrtve obično starije i bolesne osobe.

Je li se ovo objašnjenje može primjeniti u konkrentom slučaju ili je u pitanju neki drugi uzrok poput statičkog elektriciteta ili nešto treće za sada je teško reći.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari