Prvi silikonski implantati ugrađeni su u tijelo jednog – psa!

Ako ste mislili da su implantati za grudi nov izum, rezerviran za sponzoruše i trećerazredne reality zvijezde, ne možete biti dalje od istine! Plastične operacije ovog tipa izvode se duže od stotinu godina a, u psihološkom smislu, spas su za nesretne žene koje su bile prisiljene podvrgnuti se mastektomiji, odstranjivanju jedne ili obje dojke zbog malignih bolesti. Danas, kod ovakvih zahvata najčešće se koriste implantati punjeni silikonskim gelom te oni punjeni fiziološkom otopinom. Riječ je o razmjerno sigurnoj operaciji, no put do toga bio je dugačak i posut trnjem.

Od kraja devetnaestog stoljeća, implantanti od najrazličitijih materijala korišteni su kako bi se kirurškim putem povećao volumen grudi, modifcirao njihov oblik ili povećala njihova osjetljivost. Godine 1895., kirurg Vincenz Czerny prvi je izveo takav zahvat. U dojku pacijentice, kojoj je odstranjen manji benigni tumor, ubrizgao je njezino vlastito masno tkivo. Time je uspješno ispravio asimetriju koja je bila rezultat prvotne operacije.

Negdje u to vrijeme, njegov austrijski kolega Robert Gersuny eksperimentirao je s parafinskim injekcijama, s katastrofalnim rezultatom – ta toksična smjesa raaspršila se na sitne čestice te “otputovala” u krvotok nesretne pacijentice. Početkom dvadesetog stoljeća, korišteni su još neobičniji i još štetniji materijali, poput staklenih kuglica, reciklirane gume, poliestera, teflona i – hrskavice vola! Dakako, željeni rezultat je izostao. Godine 1945., estetski kirurg Morton I. Berson uspješno je povećao volumen grudi pacijentice, rotirajući tkivo u prsnoj šupljini.

Silikon se u ove  svrhe počeo koristiti pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, u obliku injekcija. Metoda, koju je na vlastitoj koži iskušalo otkrilike pedeset tisuća žena, bila je fijasko – kod mnogih pacijentica došlo je do stvaranja silikonskih granuloma i otvrdnuća tkiva dojke, a u određenim slučajevima jedino rješenje bila je mastektomija.


Implantate slične onima današnjima, punjene silikonskim gelom, konstruirala su dvojica američkih plastičnih kirurga, Thomas Cronin i Frank Gerow. Bili su punjeni silikonskom gelom, a 1962. godine pomoću njih su uspješno povećane grudi mlade pacijentice.

Ipak, anonimna mlada dama nije prva koja je nosila ovo čudo tehnologije u svome tijelu. Ta “čast” pripala je jednome – četveronošcu! Cronin i Gerow su, naime, implantant prvo ugradili u tijelo “pokusnog kunića”, kujice po imenu Esmeralda. Imala ih je u sebi nekoliko dana, prije nego što je progrizla šavove i odstranila strano tijelo. Na radost ljubitelja životinja, preživjela je – ponovno su je zašili, ovaj put bez čudnih “dodataka”.

Zanimljivo, američka “Agencija za hranu i lijekove” (“FDA”), organizacija nadležna za sigurnost i kakvoću lijekova, medicinskih proizvoda, hrane, kozmetike i proizvoda koji emitiraju zračenje, tek je 1988. godine – više od četvrt stoljeća nakon njihove prve upotrebe – dala “zeleno svjetlo” korištenju implantata za grudi punjenih silikonskim gelom!

Piše: Lucija Kapural

Komentari