Prostitutke, mafijaši i mrtve zvijezde: Mračna prošlost noćnog kluba na Sunset Stripu

Bilo je oko jedanaest sati uvečer kad je River Phoenix u društvu djevojke Samanthe stigao u “The Viper Room”, noćni klub Johnnyja Deppa poznat po žestokoj svirci ali i teškim drogama. Ondje su ih već čekali Riverov brat Joaquin, sestra Rain i nekoliko bliskih prijatelja. Pola sata iza ponoći, mladi glumac je promrmljao neku ispriku i otputio se prema toaletu. Dvojica dugokosih mladića slijedila su ga u stopu. “Stari, jesi li mi donio večeru?”, pitao je River starijeg od njih, teško prikrivajući drhtavicu. “Svakako, kompa! Čist kao suza”, nacerio se diler i dobacio mu plastičnu vrećicu.

Nekoliko minuta iza jedan, River je, plitko dišući, izašao iz toaleta i uputio se prema separeu u kojem je sjedilo njegovo društvo. Kad je Joaquin pogledao u bratove crvene, užarene oči, skočio je na noge. “Braco, nije mi dobro… Gušim se!”, kroz zube je protisnuo River. Iznijeli su ga ispred kluba, na svjež zrak, no stanje mu se rapidno pogoršavalo. Izmučeni mladić srušio se na pod, a zatim se počeo grčiti. Bijela pjena stvorila se na rubovima njegovih nježnih usana. U panici, Joaquin je otrčao do govornice i pozvao hitnu pomoć. Zatekao se tu i dežurni papparazzo. Dohvatio je aparat želeći slikati zvijezdu, ali ga je mladićev pogled zaustavio. “Molim vas, dajte mi mira… Želim malo anonimnosti”, zadnje su riječi koje je River Phoenix izgovorio na ovom svijetu. Fotograf je odbacio aparat, a potom počeo masirati mladićevo srce. Riverova sestra i djevojka stajale su nad tijelom koje je sada bilo potpuno mirno. Hitna pomoć stigla je brzo, ali ne dovoljno brzo. U 1 sat i 51 minutu proglasili su smrt Rivera Phoenixa, glumca kojeg su nazivali nasljednikom Jamesa Deana. Umro je 31. listopada 1993. godine.

Zloglasni noćni klub na Sunset Stripu, ispred kojeg je mladi glumac ispustio svoj posljednji dah, ima dugu i mračnu povijest. U vrijeme prohibicije, na ovoj lokaciji nalazila se trgovina živežnim namirnicama, u kojoj su krijumčari alkohola održavali tajne sastanke. Četrdesetih godina prošlog stoljeća, pretvoren je u u noćni bar naziva “The Cotton Club”, a jedan od redovitih gostiju bio je Bugsy Siegel. Zloglasni mafijaš ondje je imao separe kojem se nitko drugi nije smio približiti, a u njemu je najčešće sjedio u društvu prostitutki. Tijekom desetljeća, klub je mijenjao vlasnike i imena (jedno od njih, “Filthy McNasty’s”, zorno svjedoči kakvu je klijentelu najčešće privlačio), da bi ga 1993. godine, u partnerstvu s kolegom Salom Jencom, kupio već spomenuti Johnny Deppp i nazvao ga “The Viper Room”.

Nekadašnje okupljalište gangstera postalo je oaza za talentirane mlade glazbenike, od kojih su mnogi prve korake napravili na tamošnjoj nevelikoj pozornici. Tijekom godina, ovdje su nastupale i zvijezde “teškog kalibra”, poput Lennyja Kravitza, Johnnyja Casha, Gwen Stefani, grupa “Oasis”, “Green Day”, “Red Hot Chilli Peppers”… Jedno je ostalo konstanta – opijati te s njima povezani incidenti. Godine 1995. australski glumac Jason Donovan ovdje se srušio na pod nakon što je čitavu večer šmrkao kokain i zalijevao kojekakve šarene tabletice viskijem: epileptični napad bio je toliko snažan da je umalo odgrizao vlastiti jezik. U nusprostorijama se učestalo drogirao i Michael Hutchence. Upravo u “The Viper Roomu” će, tjedan dana prije samoubojstva, održati svoj posljednji koncert. Nicole Eggert, zvijezda serijala “Spasilačka služba”, ispred kluba se divljački potukla s nekom starletom oko zajedničkog ljubavnika, da bi se potom pomirile i podijelile lajnu “bijelog”; zlosretni paparazzo završio je pod čiznama tjelohranitelja Micka Jaggera kad je slavnog glazbenika pokušao ovjekovječiti u zagrljaju Ume Thurman, a Sean Penn dobio je tromjesečni izgon nakon što je, pijan kao čep, porazbijao inventar.


Zbog njegove laissez-faire politike u pogledu opijata, gazda Johnny više je puta imao problema sa zakonom. Kad mu je to dojadilo, prodao je klub ali je nastavio navraćati u njega kao gost. Nakon što je novi vlasnik, Anthony Vivien Fox, netragom nestao, počelo se pričati da je “The Viper Room” uklet!

Piše: Lucija Kapural

Komentari