Proslava 50. rođendana sultana Bruneja trajala je dva tjedna i koštala vrtoglavih četrdeset milijuna dolara!

Bogatstvo Bruneja, države na sjeverozapadnoj obali otoka Bornea, zasnovano je na nafti. Od davne 1967. godine, na čelu ove ustavne monarhije je Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah. Sultan od Bruneja, dobrodržeći 75-godišnjak “težak” tridesetak milijardi dolara, apsolutni je vladar koji objedinjuje položaje šefa države, predsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova. Ukratko, bog je i batina. Premda je donio jedan od najrigidnijih zakona u svijetu, prema kojem se krađa kažnjava odsijecanjem ruke a konzumacija alkohola bičevanjem, prema samom sebi je, tvrde upućeni, puno manje strog.

Drugi najbogatiji monarh na našem planetu – nakon tajlandskog vladara – poznat je po rastrošnosti. Njegov “skromni” dom, dvije milijarde dolara vrijedna palača Instana Nurul Iman, najveća je kraljevska rezidencija na svijetu. Ima gotovo dvije tisuće soba, 257 kupaonica optočenih zlatnim i dijamantnim ukrasima, pet bazena i salu za bankete koja prima otprilike pet tisuća gostiju. Čak i sultanovi poniji razmaženi su preko svake mjere – žive u staji s ugrađenim klimatizacijskim uređajem!

Tu su, dakako, i luksuzne nekretnine rasute diljem globusa, od kojih ćemo spomenuti tek sultanovo londonsko gnijezdo, dvjestotinjak dolara vrijedni rezidenciju u elitnom Regents Parku, velebnu vilu u Los Angelesu, dvorac u Miamiju… Ljubitelj “bijesnih” jurilica, u voznom parku ima više od tisuću automobila, mahom “Lamborghinija”, “Bentleya”, “Ferrarija”, “Aston Martina”, “Jaguara” i ostalih limenih “zvjerki”, no ipak najradije sjeda za volan “Rolls Roycea Silver Spura”, zlatom optočene limuzine koja svojim blještavim kičem može zaslijepiti slučajnog prolaznika.

Flota sultanovih letjelica jednako je impresivna, a njegov krilati ljubimac, “Boeing 747”, diči se gigantskim dnevnim boravkom s podom od mahagonija, spavaćom sobom s kristalnim lusterima i perzijskim ćilimima te kupaonicama s umivaonicima od čistog zlata. Na dijamante koje daruje bližnjima godišnje troši oko trideset milijuna dolara, a kraljevska obitelj toliko obožava nakit zlatarnice “Asprey” da je sultan prije dvadesetk godina odlučio kupiti cijelu tvrtku. Cijena? Prava sitnica: 592 milijuna dolara!

Ako vam to zvuči ekscentrično, morate znati da je riječ o čovjeku koji svaki tjedan “pljune” 35.000 zelembaća kako bi privatnim avionom skoknuo do omiljenog stilista, na šišanje brade. Ženio se triput, a za svaki pir je, ne budi škrt, spiskao desetke milijuna dolara. Nadalje, za vjenčanje kćeri Rašide poslao je avion po Whitney Houston, a proslava sultanova pedesetog rođendana trajala je dva tjedna i koštala vrtoglavih četrdeset milijuna dolara. Na fešti je pjevao Michael Jackson, a uzvanici – njih tri tisuće – davili su se beluga kavijarom i ispijali “Dom Perignon” iz kristalnih čaša (zabrana alkohola tom prilikom, nekim čudom, nije vrijedila).


Piše: Lucija Kapural

Komentari