Prolupali znanstvenik: Postao terorist kako bi proveo u djelo svoju filozofiju otpora modernoj tehnologiji!

 

Da postoje gore stvari od silnih opomena za neplaćene račune, dostavljanja predmeta koji se bitno razlikuju od onih naručenih, pokazuje idući slučaj pa ako vas zanima o čemu je riječ zavirite u tekst koji slijedi.

Napad na Davida Gelerntera

Kontroverzni profesor informatike David Gelernter sa Sveučilišta Yale početkom ljeta 1993. vratio se s godišnjeg odmora. Klasično dočekala ga je hrpa neotvorene pošte koju je počeo pregledavati. Među brojnom poštom bila je i preporučena omotnica koju je automatski otvorio, nakon čega se samo sjeća izbijanja dima i bljeska. Oteturao je do toaleta i kada je vidio da jako krvari odmah se uputio u Sveučilišnu zdravstvenu službu, što se pokazalo najpametnijom mogućom odlukom jer u protivnom da je čekao pomoć najvjerojatnije bi iskrvario. U tom trenutku David se nije smatrao pojedinačnom metom napada, vjerovao je da je riječ o koordiniranom napadu na cijelo Sveučilište. Bomba ga je gelerima teško ranila u trbuh, prsa, lice i ruke, te i danas ne čuje na desno uho, ne vidi na desno oko, a ne može koristiti svoju desnu ruku.


Terorista razotkrio manifest

Sličan paket samo dva dana prije Davida primo je jedan profesor genetike s Državnog sveučilišta u San Franciscu u Kaliforniji koji je pri tome izgubio nekoliko prstiju. Vlasti su povezale ova dva napada s nizom drugih koji su započeli još daleke 1978., a od kojih je većina bila usmjerena na znanstvenike i tehnološke tvrtke. Tijekom dva desetljeća praćenja bombaških napada FBI je stvorio radnu skupinu od 150 članova koja je istraživala živote žrtava i pronađene dijelove bombi u ovakvim napadima. Stvari su se počele raspletati u pravom smjeru tek nakon što je bombaš poslao svoj manifest 1995. godine u medije pod nazivom “Industrijsko društvo i njegova budućnost” . Nakon tog manifesta na meti se našao Theodore Kaczynski, na kojega je tada posumnjao njegov brat, koji ga je i prijavio policiji.

Uhićenje i paranoidna shizofrenija

Theodor Kaczynski bio je briljantni doktor matematičkih znanosti koji je iznenada napustio znanstvenu karijeru i povukao se u divljinu u blizinu bratove kuće u Montani, gdje je godinama živio kao pustinjak sve negdje od kraja 60-ih do uhićenja 1996. Tijekom tog samotnog života razvio je svoju radikalnu filozofiju otpora modernoj tehnologiji i novom stilu života. Silno ga je frustriralo što mu radovi na tu temu nisu bili prihvaćani za objavljivanje. Nakon uhićenja u Montani, u zatvoru je pokušao izvršiti samoubojstvo zbog čega je poslan na psihološko vještačenje gdje mu je utvrđena paranoidna shizofrenija. To ga je spasilo od smrtne kazne te je umjesto nje dobio osam doživotnih bez mogućnosti pomilovanja. Cilj njegovih napada može se okarakterizirati kao težnja uništenja svjetskog industrijskog sustava. Kaczynski je izradio veći broj bombi koje su rezultirale s nekoliko smrtnih slučajeve i nekoliko desetaka ozlijeđenih. Kako bi si zameo trag pametno je vodio računa da u svojim pismima-bombama ne ostavi nikakve tragove koji bi se mogli iskoristiti u njegovoj identifikaciji, a za izradu bombi nije koristio dijelove koji se teško nabavljaju. Žrtve je birao nasumično pa je bilo teško uspostaviti paralelu među njima. Prilikom uhićenja u njegovoj su kolibi našli dokumentaciju koja je potvrdila da je upravo on traženi terorist. Mnogi njegovi predmeti su prodani na aukcijama kao bi se skupio novac za žrtve njegovih napada.

Doživotna zatvorska kazna

Kaczynski je smješten u zatvor koji se naziva, i Alcatraz od Stjenjaka, gdje provodi najveći dio vremena povučeno u svojoj ćeliji. No, unatoč svojoj povućenosti u zatvoru je sklopio prijateljstva s ljudima sličnih interesa, a izvan zatvora ima tisuće obožavatelja s kojima se redovito dopisuje. I dalje mu je cilj borba protiv industrijskog sustava i modernizacije.

Žrtva kontroverzna svojoj profesiji

Glede njegove žrtve spomenutog Davida Gelerntera, pojasnili bi zašto smo rekli da je riječ o kontroverznom znanstveniku ponajprije jer je “konzervativac među uglednim liberalnim profesorima”, koji je otvoreno podržavao Donalda Trumpa za predsjedničkog kandidata, a i stav prema ženama je daleko od liberalnih. Tako je primjerice svoj programski sustav nazvao Linda prema Lindi Lovelace, glumici poznatoj po porno filmu “Duboko grlo”, a kako bi ismijao Adu Lovelace kao znanstvenicu koja je stvorila prvi računalni program. Osim što je okarakteriziran kao konzervativac, Times ga je identificirao kao “religioznog vjernika u struci većinskih nevjernika”, čemu u prilog ide i njegovo odbacivanje Darwinove teorije evolucije.
Ubuduće kada otvarate poštu neka vam bude lakše kada to budu samo silni računi, postoje i puno gore stvari.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari