Projekt Rainbow: Je li američka vojska još četrdesetih godina prošlog stoljeća imala pristup tehnologiji teleportacije?

Fotografija: YouTube screenshot

Zašto je Hoover zaplijenio Tesline dokumente nakon znanstvenikove smrti? Koje je značenje neobičnih i složenih frizura pripadnika naroda Joruba? Što je to “Projekt Rainbow”? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Dana 7. siječnja 1943. godine, jedan od najvećih znanstvenika svih vremena umro je u hotelskoj sobi u New Yorku: Nikoli Tesli presudio je banalni krvni ugrušak. Tijelo genija iz Smiljana još se nije bilo ni ohladilo a brojne dokumente, koje je čuvao u hotelskom spremištu, zaplijenio je J. Edgar Hoover. Zašto su Teslini spisi toliko zanimali zloglasnog direktora FBI-a? Poznato je da znanstvenik potkraj života radio na moćnom oružju, svojevrsnoj zraci smrti koja je trebala služiti za obaranje zrakoplova s neba. Smatrajući da bi dokumenti o takvom superoružju mogli biti opasni u rukama neprijatelja – naposljetku, Drugi svjetski rat je bio u tijeku – Hoover im je dao oznaku najtajnijih materijala.

2. Iza kodnog imena “Projekt Rainbow” (“duga”) krije se tajni eksperiment američke ratne mornarice, proveden 28. listopada 1943. godine na dokovima brodogradilišta u Philadelphiji (na slici!). O čemu se tu točno radilo, nije poznato – kako je kod vojnih tajni obično riječ – no oko njega su tijekom godina razvijene brojne teorije zavjere. Navodni svjedoci, čija vjerodostojnost je vrlo upitna, tvrdili su da je američka vojska već tada imala pristup tehnologiji teleportacije te da je, zahvaljujući njoj, razarač “USS Eldridge” trenutačno uspjela prebciti na 600 kilometara udaljenu lokaciju. Pokus se navodno temeljio na teorijskim postavkama Alberta Einsteina, u svrhu stvaranja elektromagnetskog polja oko ratnog broda, koje će isti učiniti nevidljivim. Prema pričama, “USS Eldridge” je uspješno teleportiran zajedno s članovima. Ovi su u trenutku “prijenosa” iskusili mučninu, a u narednim mjesecima i ozbiljne psihičke tegobe. Neki su i umrli. Kraj priče nije osobito originalan: preživjeli pokusni kunići otpušteni su iz službe, prije čega im je zla vlada “isprala mozak” kako se ničeg ne bi sjećali. Većina znanstvenika odbacuje ovu priču kao puku besmislicu.

3. Pripadnici afričkog naroda Joruba, najvećim dijelom nastanjenog jugozapadnoj Nigeriji, Beninu i Togu, od davnina pletu vrlo složene pletenice na vrhovima glava. Ove frizure nemaju estetsko nego duhovno značenje – kosa, kao najviši dio tijela, u jorupskoj mitologiji smatra se portalom za duhove koji se uspinju ka nebu. Kad su, u šesnaestom stoljeću, Jorube odvođeni kao roblje u južnu Ameriku, na Kubu i na Karibe, iznimno im je teško padalo prisilno brijanje glava: smatrali su kako tim dehumanizirajućim činom gube mogućnost kontakta s onostranim.

4. Španjolska paraolimpijska košarkaška momčad morala je vratiti zlatnu medalju osvojenu 2000. godine u Sydneyu – nakon uistinu šokantnog otkrića da je većina igrača bila potpuno zdrava!


5. U ljeto 1912. godine, bušeći rupu u potrazi za vodom, neki je radnik u Mansonu u Iowi na dnu izvorskog iskopa otkrio neobičnu kamenu strukturu. Više od pola stoljeća kasnije, analiza je pokazala da je krater širine dva i pol kilometra proizveo meteor koji je u Zemlju udario prije više od sedamdeset milijuna godina.

6. Darwinova žaba, vodozemac kojeg je tvorac teorije evolucije otkrio 1834. godine u Čileu, specifična je po sposobnosti mimikrije u suhi list, kao i po tome da mužjak nosi punoglavce u ustima dok ovi ne odrastu.

7. Tradicija političke posebnosti Andore potječe još iz vremena Karla Velikog, odnosno njegovih pohoda na Pirenejski poluotok na prijelazu iz osmog u deveto stoljeće. Godine 819. našla se među posjedima biskupa od Urgella. Nekoliko stoljeća bila je predmetom sukoba između feudalaca sjeverne Katalonije i južne Francuske, da bi joj 1231. urgelski biskup Pocije dao autonomiju. Sporazumom između urgelskoga biskupa i francuskog grofa od Foixa 1278. ustanovljen je njihov zajednički suverenitet nad Andorom. Takva je situacija, s malim promjenama, potrajala do najnovijih vremena.

Piše: Lucija Kapural

Komentari