Prodavačice u Indiji: Godinama nadzirane kamerama, nisu smjele ni na zahod – i to za plaću od jednog dolara dnevno!

Prava radnika u Hrvatskoj daleko su od prava koja uživaju radnici u razvijenim zapadnim dijelovima svijeta, no prava u još manje razvijenim zemljama su i s našeg stajališta upravo nevjerojatno narušena.

Katastrofalni uvjeti rada

Godinama su se indijske prodavačice žalile na katastrofalne uvjete rade. Prema pravilnicima o radu koji potječu još iz 60-ih godina prošlog stoljeća u indijskoj saveznoj državi Kerali, smještenoj na jugozapadu zemlje, prodavačice nisu smjele sjediti tijekom radnog dana koji je mogao trajati i do 12 ili 14 sati. Žene nisu smjele sjediti u trgovini ni kada u njoj nije bilo kupaca. Ukoliko su bile umorne nije im bilo dozvoljeno ni nasloniti se na zid. Uopće nisu smjele odlaziti na toalet, čak im se preporučivalo da nose plastične vrećice na donjem rublju ukoliko ne mogu izdržati „pritisak“ dok se muškarcima preporučivalo da nose posebnu bočicu u koju se mogu olakšati. U pitanju je uglavnom maloprodajni trgovački sektor u kojem najčešće rade žene.

Pod stalnim nadzorom kamera


Uz navedeno išlo se tako daleko da su ženama zabranjivali razgovore tijekom radnog vremena. Ukoliko bi se oglušile na neko od tih pravila to bi im se odrazilo na plaću. Žene su, naravno, bile tijekom cijelog radnog dana pod nadzorom kamera.
Sindikat žena osnovala je Viji Penkoot koji je dobio ime prema njoj. Žene su bile prisiljene osnovati svoje udruženje jer su u ostalim sindikati dominirali muškarci koji su ignorirali njihove probleme. Žene su zbog takvih nehumanih uvjeta ozbiljno narušile svoje zdravlje. Patile su od problema povezanih s koštano-mišićnim sustavom i urološkim infekcijama, ali i od dehidriranosti. Nakon osnivanja sindikata organizirani su ulični prosvjedi koji su doveli do izmjene zakona te poboljšali položaja žena barem u pojedinim segmentima radnog prava.

Izmjene zakona

Godine 2018. došlo je do izmjene zakona koji ženama omogućio da sjede tijekom radnog vremena, kao i da po potrebi odu u toalet. Novi zakon navodi da će se kažnjavati vlasnici trgovina koji budu postupali suprotno novom zakonu. Većina radnica nije imala prava na zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Stari zakon iz prošlog stoljeća produkt je bahatosti poslodavaca. U međuvremenu ženama je narasla plaća na 8 dolara dnevno. Prema novom zakonu žene sada mogu raditi i noću što do sada nisu smjele. Novina je da ukupno radno vrijeme ne smije prelaziti 10 sati, a zaposlenici imaju pravo na pauzu nakon pet sati rada. Prije donošenja ovog zakona ukoliko bi radnice zakasnile s pauze bile bi maltretirane tijekom povratka bez obzira na kupce koji su se mogli naći u trgovini. Žene zaposlene u velikim trgovačkim centrima na više katova nisu se smjele voziti liftom jer su se kupci žalili na njihovu prisutnost, zbog čega su bile prisiljene penjati se po stepenicama kako bi otišle na pauzu za obrok. Sada imaju pravo na 45 minuta pauze.

Dobivena bitka

Jedna je bitka dobivena, ali ne i rat. Mnoge žene u strahu za svoja radna mjesta i dalje trpe zlostavljanja kao i prije, a zbog sustava koji funkcionira na novcu i ucjenama poslodavcima to uglavnom prolazi bez sankcija.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari