Priprema se nova klasifikacija dinosaura?

Dinosauri se, od davne 1888. godine, svrstavaju u dva reda – saurischia i ornitischia. Ta klasifikacija temelji se na građi njihove zdjelice, odnosno podatku je li preponska kost ovih izumrlih gmazova okrenuta prema naprijed ili natrag. U prvom redu su, primjerice, završili četveronožni biljojedi (sauropodi) poput brontosaura i dvonožni mesojedi (teropodi) poput tiranosaura.

Paleontolozi sa Sveučilišta Cambridge, predvođeni Matthewom Baronom, predlažu uvođenje nove podjele. “Ako mene pitate, neki od najpoznatijih dinosaura, poput tiranosaura i brontosaura, trebali bi se što prije razvesti zbog nepomirljivih razlika”, duhovito se izrazio dr. Baron.

On i kolege predložili su radikalnu promjenu obiteljskog stabla dinosaura nakon što su analizirali čak sedamdeset pet vrsta tih pradavnih gmazova. “Zaključili smo da se grabežljivi predatori poput tiranosaura, koji su se uglavnom kretali na stražnjim nogama, ne mogu svrstavati u isti red kao četveronožni biljojedi dugih vratova i golemih repova, poput brontosaura. Ono što se mora dogoditi jest odustajanje od dogmatskih pogleda u našoj struci: pokazali smo da opsežna i precizna istraživanja mogu uzdrmati stare ideje i da se mi znanstvenici nikada ne smijemo uljuljati u neku ideju ako se ona može ispitati novim metodama”, objašnjava Baron, dodajući kako se njegov prijedlog temelji na otkriću ključnih razlika u kosturima vrsta koje su donedavno svrstavane u isti red.

Ugledni stručnjak predlaže dva nova reda: prvi bi nazvao ornithoscelida, a u njemu bi postojećim pripadnicima reda ornithischia pridružio teropode. Drugi red, kojem bi ostao naziv saurischia, izgubio bi teropode, ali bi dobio pomalo čudne, primitivne dvonožne mesoždere nazvane hererasauridi.

Piše: Lucija Kapural


Komentari