Prije 96 milijuna godina, morima je plivala zastrašujuća kornjača s vratom kao u zmije!

Kornjače iz roda Pleurodira, stanovnice slatkih voda južne hemisfere – napose Australije, Južne Amerike i Afrike – uistinu su neobična stvorenja. Danas postoje dvije obitelji ovih gmazova, poznatijih pod nazivom kornjače sa zmijskim vratim. Nadimak duguju svome dugačkom, tankom vratu, koji pod oklop, kad se usjete ugroženima, skrivaju tako da ga zarotiraju ustranu.

Na području Texasa, znanstvenici su nedavno otkrili ostatke davnog pretka ove životinje – pomalo zastrašujućeg izgleda, imao je znatno duži vrat od svojih živućih potomaka. Ranije nepoznata vrsta, nazvana Pleurochayah appalachius, ovo je područje nastanjivala prije otprilike devedeset šest milijuna godina, u razdoblju kasne krede. “Ubraja se u rod Bothremydida, izumrlih dugovratih kornjača koje su, prerpostavljamo, potekle sa supertkontinenta Gondvane. Iznimno prilagodljive, proširile su se po čitavom svijetu, okupirajući najraznovrsnije ekološke niše. Ova naša živjela je u moru”, objašnjava voditelj istraživanja Brent Adrian, paleontolog sa Sveučilišta Midwestern. “Riječ je o najstarijem pripadniku ovog roda ikad pronađenom u Sjevernoj Americi”.

Njeni ostaci otkopani su na lokalitetu Arlington Archosaur, formaciji bogatoj fosilima iz prapovijesti. Ovdje je ranije otkrivena još jedna vrsta dugovrate zmije iz krede, Paiutemys tibert, što ga čini jednim od ishodišta za proučavanje drevne apalačijske faune. Za razliku od Paiutemys tiberta, a i današnjih dugovratih kornjača, Pleurochayah appalachius kroz vodu se kretao snažnim zaveslajima prednjih udova, a ne pukim lepetom. To su mu omogućavali golemi mišići, o čemu svjedoče zadebljanja na kostima gornjih udova. Uz to, ova životinja imala je čvrst oklop. Valja znati da je oklop kornjačama iznimno važan: služi im kao zaštita, istodobno omogućujući da dulje vremena budu pod vodom. Nadalje, u njemu se nalaze zalihe magnezija i kalija, koje ih štite od razvoja mliječne kiseline. Na osnovu nalaza, Adrian i kolege pretpostavili su da su rane dugovrate kornjače iz Gondvane migrirale na područje današnje Sjeverne Amerike u kasnoj kredi, preko Atlantskog oceana ili Kariba.

Piše: Lucija Kapural


Komentari