Priče iz brijačnice: Adolf Hitler kao glavni klijent

Godine 1932. Hitler je konačno riješio jednu svoju veliku brigu, našao je trajnog frizera Augusta Wollenhaupta. Još kao nesituirani mladić Hitler je navodno maštao o vremenu kada će si moći priuštiti frizera svaka dva tjedna. Do Augusta je došao zahvaljujući svom prijatelju i suradniku Goebbelsu koji je često boravio u berlinskom Hotelu Kaiserhof gdje je Wollenhaupt imao svoj salon. Naime, Goebbels je tamo upoznao Augusta, a nakon toga ga je predstavio Hitleru. Među ovom dvojicom očito se dogodio nekakav “klik” te je August od tog trenutka pa sve do pred Hitlerovu smrti bio njegov jedini brijač i frizer. Hitlerov frizer tvrdi da je bio apolitičan tip i da nikada nije pričao s političarom o politici, koliko god to nevjerojatno zvučalo.

Hitler u očima frizera

Hitlera je Augusta ili prije August Hitlera susreo u berlinskoj pekarnici još 1929. godine, a nakon toga su im se putevi prvi puta manje-više trajno isprepleli tri godine kasnije. Dok je Goebbels volio glamur Hitler je, prema mišljenju njegovog frizera i brijača, preferirao jednostavniji, skromniji i tiši smještaj u Hotelu Sanssouci u Berlinu, a što je odgovaralo njegovoj osobnosti. Hitler, navodno tvrdi isti, nije bio ni glasan ni neugodan već uvijek “blag i prijateljski raspoložen”. August ga je šišao u njegovoj hotelskoj sobi, a pri tome bi se ovaj uvijek raspitivao za Augustovu obitelj. Šišanje u hotelu odnosno na javnom mjestu nije dolazilo u obzir za njemačkog vođu jer je situacija bila škakljiva te su se komunisti i nacisti ubijali na ulicama. Glede posebnih zahtjeva nije ih bilo, osim da mu ne mijenja stil frizure i da ga se previše ne šiša. Koristio je škare i električni brijač. Podrezivao je brkove. Kada je putovao i trebao usluge frizera, onda je August putuvao s njima. Prema mišljenu Hitlerovog frizera, Adolf je imao lijep ten i upadljive oči. Kosa mu je bila dobre kvalitete i vrlo mekana. Imao je, kaže, frizer problema s peruti, a i mi bismo nadodali a tko nema. Goebbels je bio njegovan poput Hitlera s tim što je smrdio na duhanski dim. Hitler pak za razliku od Goebbelsa nije pušio, dapače prezirao je pušenje. August je počeo putovati s vođom od 1934. godine. Hitler je imao točno definiran raspored koji je uključivao 12 dana u Berlinu, 8 dana u Münchenu, a ostalo vrijeme je provodio često na Obersalzbergu, planinskom utočištu u Bavarskoj. Od njegovog frizera saznajemo za drugu stranu Hitlera, zainteresiranog za tračeve u maniri tko je bio s kim, kako i zašto.

Kakva je bila Eva iz percepcije Hitlerova frizira?


Eva je prema mišljenju Hitlerovog frizera bila zgodna i skromna baš poput Hitlera. Uvijek je bila u ženskom društvu. Znao je povremeno reći Augustu da Eva troši više vremena za jednu frizuru nego što je on na nju potrošio u pedeset godina života. Evu je najčešće frizer viđao u Berghofu gdje je ova bila okružena sa svojim veselim prijateljicama. Smatrao je da Eva ima pozitivan utjecaj na Hitlera jer je uvijek uz nju bio opušteniji i veseliji. Ona je prema Augusta imala lijepo oblikovanu, obojenu i profesionalno njegovanu frizuru, a August je smatrao da mu Eva ne bi nikada dozvolila da joj takne kosu. Hitler je počeo dobivati sijede oko 1942. Volio se sam brijati, tako da ga je August rijetko brijao. Zadnji put ga je šišao u ožujku 1945., u trenutku kada je već djelovao kao hodajući kostur, ali nije išao u bunker, niti je August znao, barem tako kaže, da on postoji. Hitlerova frizura sastoji se od izbrijavanih dijelova oji su se nalazili sa strane i stražnjem dijelu kose. Gornji dio se ostavlja dužim. Frizura je i danas popularna, i dok je starije generacije nose u svojoj izvornoj varijanti, mladi eksperimentiraju i daju nove odlične ideje za šišanje, danas često za njegovom frizurom posežu primjerice hipsteri.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari