Priča o potonuću “Titanica”, prepuna sablasnih podudarnosti, objavljena je – četrnaest godina prije same katastrofe!

Fotografija: YouTube screenshot

Dana 10. travnja 1912. godine, prekooceanski brod “RMS Titanic” se, uz veliku pompu, zaputio na svoje prvo putovanje. Pokazat će se da je to ujedno bilo njegovo posljednje putovanje. Pet dana kasnije, plovilo o kojem su svjetski mediji pisali kao o nepotopivom završilo je na dnu Atlantika, nakon sudara s ledenjakom. Procjenjuje se da je na brodu bilo 2.224 putnika i članova posade, od kojih je više od 1.500 poginulo, što potonuće “Titanica” čini jednom od najgorih komercijalnih pomorskih katastrofa u novijoj povijesti.

Ono što je u ovoj priči osobito sablasno jest činjenica da su, unatoč napisima o tehnološkom savršenstvu zvanom “Titanic”, mnogi imali predosjećaj da će taj brod snaći zla kob. Blanche Marshall, vidovnjakinja s otoka Wight, s obitelji i prijateljima promatrala je kako “Titanic” prolazi pored otoka. Teško uzdahnuvši, promrmljala je: “Taj brod će potonuti prije nego što stigne u Ameriku”. Šokiranim bližnjima potom je ispričala kako joj se pred očima pojavila slika stotina ljudi koji se bore za život u ledenoj vodi.

Slične predosjećaje imali su i oni koji s proricanjem budućnosti nisu imali nikakve veze. Stanoviti E.W. Bill i supruga otkazali su putovanje “Titanicom”, nakon što je gospođa Bill sanjala katastrofu. Jedna žena iz Nebraske suprugu je poslala telegram u kojem ga upozorava da ne putuje ovim brodom. “Osjećam da će se nešto loše dogoditi”, napisala je. Kako inače nije bila sklona ovakvim iracionalnim ispadima, suprug ju je poslušao i otkazao putovanje. To su učinili i George Vanderbilt i supruga Edith: slavni milijunaš poslušao je savjet punice, koja je noć ranije sanjala da će brod potonuti.

Najzanimljiviji je ipak slučaj Morgana Robertsona. Puno prije nego što se uopće pojavila ideja o gradnji “Titanica”, ovaj časnik trgovačke mornarice objavio je pripovijetku “Uzaludnost”. Četrnaest godina prije stvarne tragedije, pisao je o najvećem i najmodernijem brodu koji se u travnju (!) zaputio na plovidbu preko Atlantika, želeći srušiti brzinski rekord, da bi udario u santu leda (!!) i potonuo. Robertson je “predvidio” i činjenicu da će nedovoljan broj čamaca za spašavanje imati veliku ulogu u katastrofi. Najjeziviju podudarnost ostavili smo za kraj: svoj fiktivni brod nazvao je – “Titan”!

Piše: Lucija Kapural


Komentari