Prepoznajete li tinejdžericu na fotografiji?

Fotografija: Eric A Hegg/University of Washington Libraries

Fotografija koju gledate snimljena je na kanadskom Yukonu krajem 19. stoljeća. Na fotografiji se vide tri djeteta koja se bave iskapanjem zlata. Zanima li vas jeste li prepoznali lice s fotografije odnosno točno ga povezali s licem danas poznate osobe, kada je bila otprilike iste dobi? Ukoliko je odgovor potvrdan zabavite se uz tekst koji slijedi.

Fotografija djece koja teško rade

Arhivisti Sveučilišta u Seattleu dobili su kolekciju fotografija, između kojih je i ova fotografija na kojoj se vide djeca koje su uključena u potragu za zlatom, prije više od 50 godina. Ova je fotografija već dugo poznata osoblju u arhivu Sveučilišta u Washingtonu, no ne zbog sličnosti s poznatom aktivisticom Gretom Thunberg već zbog činjenice da djeca rade na teškim fizičkim poslovima.  Fotografija je dio velike kolekcije fotografija poznato snimatelja Amerikanca švedskog podrijetla Erica Hegga, koji je ovu fotku snimio krajem 19. stoljeća kada su brojni ljudi dolazili na sjever, u ovom slučaju, na kanadski teritorij Yukona u potrazi za zlatom.

Greta se nije oglasila


Ova je fotografija zajedno s drugom arhivskom građom digitalizirana još 1997. godine. Jedno od troje djece na fotografiji zaista nalikuje poznatoj, danas devetnaestogodišnjoj aktivistici Greti Thunberg. Nažalost djeca na fotografiji nisu imenovana i jedino što je poznato, a to su datum snimanja fotografije i mjesto gdje je ona snimljena. Ovaj se fotograf i sam okušao u rudarenju, ali je odustao kada je uvidio da je to kruh sa sedam kora. S obzirom na naglu informatizaciju i pojavu društvenih mreža nakon što je lice na fotografiji prepoznato kao slično Gretinom, razvila se pomalo suluda teorija, ovo pomalo shvatite uvjetno, prema kojoj je Greta putnica kroz vrijeme, dobro ste čuli. Navodno je doputovala iz prošlosti kako bi spasila Zemlju. Greta se nije oglasila na ova naklapanja jer ima pametnija posla.

Greta Thunberg

Teorije s društvenih mreža

Proces iskopavanja zlata ne ulazi baš u ekološke poduhvate pa bi bilo zanimljivo čuti što bi na to rekli oni koji smatraju da je to pokazatelj Gretinog putovanja kroz vrijeme. Zlato se nalazi u rudi koja sadrži toksine poput žive, pa njegovo iskapanje truje vodu, uništava staništa jer podrazumijeva premještanje ogromnih količina tla. Sumnjamo da bi takva Greta doista putovala kroz vrijeme. No oni koji opravdanje nalaze u načinu da je tako mogla doći do novca da bi pokrenula kampanju za zaštitu okoliša grdno griješe jer bi to značilo da bi takvom zaradom šetetila svemu onome za što se sada zalaže, a kako ova aktivistica slovi za pametnu mladu osobu, takav potez bio bi nevjerojatno glup, i stoga dodatno neprihvatljiv.

Uglavnom lice s fotografije je zaista slično Gretinom ili je Gretino sličino djevojčicinom, nebitno. To je samo jedna zanimljivost koja pokazuje da ima nešto u onoj koja kaže da svatko na svijetu ima svog dvojnika i ništa više. Nekada kažu da je susret dvojnika znak loše sreće, i ako bi bili praznovjerni onda bi to značilo da nam se svima skupa ne piše dobro, odnosno da je ovaj “susret” poguban za cijeli planet. Ostavit ćemo stoga praznovjerje na strani  i nadati se, vjerujući u znanost, da će Gretina misija biti u konačnici uspješna.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari