Na današnji dan

Premijera filma “Djevojka od milijun dolara”  

Dana 15. prosinca 2005., premijerno je pušten film “Djevojka od milijun dolara” (Million Dollar Baby). Film “Djevojka od milijun dolara” odlična je sportska drama čiju režiju potpisuje Clint Eastwood, koji je ujedno nositelj glavne uloge, zajedno s Hilary Swank. Uz ovaj odličan dvojac u filmu se pojavljuje i glumačka legenda Morgan Freeman. Priča je to o ostarjelom i usamljenom boksačkom treneru Franku Dunnu (Clint Eastwood) i djevojci Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) koja želi postati boksačicom. Jedan od najpoznatijih filmskih kritičara Roger Ebert i prvi dobitnik Pulitzera za područje filmske kritike je izjavio poslije gledanja filma:”To nije film o boksu. To je film o boksaču.” I potpuno je u pravu jer iako se čini da je boks u prvom planu, središnje mjesto u filmu imaju međuljudski odnosi. Frank vodi zapuštenu teretanu u Los Angelesu i povremeno čita poeziju, dok Maggie konobari i želi se baviti boksom kako bi pobjegla od tog posla. Eddie “Scrap Iron” Dupris (Morgan Freeman) je Frankov prijatelj i jedini zaposlenik koji nagovara Franka da pruži priliku Maggie, a ujedno u pozadini vodi gledatelja kroz film.

Zasluženi Oskari

Film je osvojio četiri Oskara i to jedan za najbolji film, za režiju, kao i za najbolju glumicu i najboljeg sporednog glumca. Ovo je drugi od dva filma o boksu koji su dosada osvojili Oskara za najbolji film, prvi je Rocky iz 1976. godine. Hilary Swank je sasvim zasluženo dobila svog Oskara za kojega je naporno trenirala i nabacila nekih dvadesetak kilograma mišića. Ne samo da je morala u otprilike 90 dana oblikovati svoje tijelo kako bi izgledala kao tijelo nekoga tko je proveo cijeli život trenirajući, već je morala naučiti i boksati u tom istom roku. Ona je svojevremeno izjavila da je njen trening obuhvaćao četiri i pol do pet sati treninga dnevno svaki dan, i to šest dana u tjednu. Uz fizičko opterećenje imala je i strogi režim prehrane, ali i spavanja. Clint Eastwood je dobio svog Oskara sa 74 godine te je postao najstariji dobitnik ove nagrade u kategoriji režije. Na upit novinara o odnosu s Eastwoodom, Hilary kaže da je od njega usvojila važan moto, a to je “Vjeruj svom instinktu i nemoj previše razmišljati”, a koji nastoji od tada primjenjivati u životu i poslu jer se osvjedočila da on savršeno funkcionira.

Remek-djelo s pokojom zamjerkom


Spomenuti filmski kritičar Roger Ebert proglasio je film remek-djelom koje je jednostavno i istovremeno duboko. No, da ne bi bilo sve u superlativima postoje i zamjerke, najveći prigovor filmu je što nije najavljen prikladno već je reklamiran kao svojevrsni Rocky, ali je u većoj mjeri drama nego što je to Stalloneov film. Osim te zamjerke kraj filma je izazvao veliko negodovanje u javnosti jer film, kako su zaključili neki, ne pruža nadu osobama s posebnim potrebama već kao rješenje nudi njihovo ubijanje. Eastwood se diplomatski distancirao od poteza junaka kojeg glumi, naglasivši pritom pomalo ironično da je u serijalu filmova u Prljavom Harryju ubijao ljude magnumom kalibra 44, ali da to ne znači da je to bilo nešto dobro.

Eastwood i dalje zlatna uzdanica Hollywooda

Film je snimljen prema knjizi Jerryja Boyda, boksačkog menadžera, koji je umro samo mjesec dana nakon što je Eastwood preuzeo režiju filma, tako nije uspio vidjeti koliku će popularnost film steći. Čak i kada je Eastwood potpisao da će režirati film i biti glavni glumac nitko nije želio osigurati budžet od 30 milijuna dolara za njegovo snimanje. Eastwood je bio oduševljen scenarijom te je nakon njegova čitanja izjavio da je scenarij težak, ali istovremeno i prekrasan. Nakon niza peripetija u kojima je Eastwood taktički uspio dogovoriti kombinirano ulaganje u produkciju filma započelo je njegovo snimanje koje je trajalo samo 37 dana. Film je u konačnici zaradio 220 milijuna dolara te je pokazao da je Eastwood još uvijek zlatna uzdanica Hollywooda.

Emocionalni angažman

Ono što je filmu dalo jak emocionalni naboj je završni dio filma u kojem boks doslovno postaje sporedna stvar, a u prvi plan ulaze “duhovi prošlosti” koji završavaju ne tako kako bi željeli. U svakom slučaju “Djevojka od milion dolara” je film koji ulazi u najemocionalnije do sada snimljene filmove. Većina filmova dođe i prođe, no ovaj film jednostavno traži emocionalni angažman, ali na duge staze. Tako možete steći dojam i godinama nakon gledanja filma da vam je netko utisnuo pojedine kadrove u  memoriju, a koje ne možete izbacite iz glave.

“Djevojka od milion dolara” govori o ženi koja odlučuje uzeti stvar u svoje ruke i napraviti nešto sa sobom, ali i muškarcu koji pokušava promijeniti odnos s kćeri. U tom svojevrsnom košmaru, oni će jedno drugom kompenzirati sve ono što žele od života, ali ne u romantičnom smislu jer je njihov odnos dublji od toga.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari