Prekinuta mladost: Slavna glumica umrla je u trideset drugoj godini

“Ona je jedna od najtalentiranijih glumica svoje generacije. Uvjeren sam da njeno vrijeme tek dolazi”, riječi su kojima je James Mangold opisao Brittany Murphy (1977. – 2009.). Prva rečenica stoji – Murphy se pokazala jednako uvjerljivom u lepršavim komedijama i zahtjevnim dramskim ulogama. Nažalost, redatelj se prevario po pitanju njene blistave budućnosti. Ili, kad smo već kod toga, ikakve budućnosti. Dana 20. prosinca 2009., u dobi od nepune trideset dvije godine, Brittany Murphy zauvijek je sklopila oči. Ako je vjerovati glumičinim prijateljima, te su oči krile veliku tugu.

Nedjelja ujutro. Točno u osam, djelatnici hitne službe zaprimili su paničan poziv. “Moja žena… Ne miče se! O, Bože, mislim da ne diše!”, začuli su glas isprekidan jecajima. Dvadesetak minuta kasnije, bolničari stižu na adresu 1800 Rising Glen Road. Djevojku pronalaze na podu kupaonice. Pokušavaju je reanimirati ali bez uspjeha. Praćeni znatiželjnim pogledima susjeda, na nosilima je prebacuju u vozilo, a potom jure u bolnicu Cedars-Sinai. Prikopčavaju je na elektrode i pokušavaju pokrenuti njezino srce. Ono je, međutim, već prestalo kucati. U 10 sati i 4 minute, proglašavaju smrt Brittany Murphy.

Istog dana, šokantna vijest o smrti slavne glumice obišla je svijet. Javnost je suosjećala s njezinom majkom, ženom koja je pronašla beživotno tijelo jedinog djeteta, i suprugom Simonom Monjackom, koji je ponavljao jednu rečenicu: “Moj život je uništen!”. Trebalo je, međutim, ustvrditi što je uništilo život Brittany Murphy. Obdukcija je pokazala da je glumica preminula od srčanog udara, no u njenoj krvi pronađeni su tragovi raznih droga.

Rođena je 1977. u Atlanti u Georgiji, kao jedino dijete bankovne službenice Sharon Murphy i “poduzetnika” (čitaj: prevaranta i povremenog dilera) Angela Bertolottija. U to vrijeme Angelo se počeo uspinjati na ljestvama kriminala – povezao se s mafijom i specijalizirao za reketarenje. Sharon, pobožna žena koja je iznad svega cijenila pošten rad, nije to mogla tolerirati, pa je podnijela zahtjev za razvod braka. S dvogodišnjom kćerkicom seli u Edison u New Yerseyu te, kako se izrazila, “okreće novi list”. Angelo je neko vrijeme održavao kontakt s kćeri ali su njegovi pozivi s vremenom postajali sve rjeđi. Zbog tehničkih razloga (zaglavio je na državnim jaslama), nekoliko godina neće ni vidjeti ni čuti svoje dijete.

Brittany je bila iznimno bistra i svestrana djevojčica. U školi je nizala same petice, a uz to se bavila baletom, pohađala dramsku i literarnu grupu te pjevala u zboru. S nepunih devet, počela je nastupati u lokalnom kazalištu, a njena sjajna izvedba u mjuziklu “Really Rosie” podigla je dvoranu na noge. Shvativši da je njena mala bogomdani talent, Sharon joj je pribavila menadžera, a prva lova “kapnula” je nakon što se djevojčica krupnih smeđih očiju pojavila u reklami za kukuruzne pahuljice. Kad je menadžer napomenuo kako bi za Brittanyinu karijeru bilo bolje da živi u Los Angelesu, odlučna žena sve je prodala i ondje preselila s kćeri. Na uspjeh nije trebalo dugo čekati: na malim ekranima debitirala je kao trinaestgodišnjakinja, malom ulogom u sitcomu “Blossom”. Pojavila se i u jednoj epizodi popularnog serijala “Murphy Brown”, a slavu joj donosi uloga neugledne štreberice u komediji “Djevojke s Beverly Hillsa”. Film kao da je oponašao Brittanyinu stvarnost: u to je vrijeme patila zbog viška kilograma i, sukladno tome, manjka samopouzdanja. Na premijeri, pojavila se u širokoj haljini, umalo se saplevši o njene rubove!


Shvativši da buce ne kotiraju najbolje u “tvornici snova”, krenula je na strogu dijetu, a  prirodno smeđu kosu obojila je u platinasto plavu. Radikalna promjena priskrbila joj je ulogu natjecateljice na izboru za miss u filmu “Crkni, ljepotice” ali se, unatoč komplimentima koje je dobivala na račun svog izgleda, nije uspjela osloboditi nesigurnosti. Ma koliko nevjerojatno zvučalo, glumica do svoje dvadesete godine nije otišla na spoj!

U “Prekinutoj mladosti”, sjajnoj drami Jamesa Mangolda, uvjerljivo je portretirala suicidalnu tinejdžericu. Da joj uloge mentalno nestabilnih cura leže, dokazala je i nastupom u trileru “Ne reci ni riječ”, gdje je glumila poremećenu mladu ženu koja krije jezivu tajnu. Odlična je bila i u nezavisnom filmu “Spun”, u ulozi histerične ovisnice o amfetaminima. Na snimanju drame “Osam milja” zbližila se s problematičnim Eminemom (na čijem je životu radnja filma djelomično zasnovana), a veza sa “snjegovićem hip-hopa'”ponešto je narušila njen imidž dobre cure. Veza je potrajala godinu dana a tabloidi su, ne osobito maštovito, o dvojcu pisali kao o “ljepotici i zvijeri”.

Njen sljedeći partner bio je sve samo ne zvijer: lijep poput slike, pristojan i šarmantan, Ashton Kutcher činio se idealnim ženidbenim materijalom. Upoznali su se na setu komedije “Upravo vjenčani”, a Brittney se toliko zaljubila da je prijateljicama pričala kako bi jednog dana voljela biti majka Ashtonove djece. Nemalo se stoga šokirala kad je doznala da joj ovaj nabija rogove sa šesnaest godina starijom Demi Moore. Sirota Birittany zapala je u tešku psihičku krizu – bili su potrebni mjeseci psihoterapija kako bi ponovno stala na noge.

U scenaristu Simonu Monjacku pronašla je srodnu dušu. Nakon pola godine poznanstva, uplovili su u bračnu luku. Počela je pričati o želji da postane majka, kao i onoj da dočeka stotu. “Voljela bih doživjeti duboku starost. Uz ubrzan napredak znanosti, uvjerena sam da će se ljudski vijek znatno produljiti”, izjavila je u intervjuu. Želja joj se neće ostvariti: mjesec dana kasnije, majka će pronaći njezino beživotno tijelo.

Nakon prvotnog šoka, ljudi su se počeli pitati što je uzrokovalo smrt mlade žene. Jesu li do infarkta dovele tablete pronađene na njenom stolu – “Adivan” i “Klonopin”, snažni antidepresivi koji su, po mišljenju stručnjaka, kumovali preranoj smrti Anne Nicole Smith i Michaela Jacksona? Osim toga, zbog čega je mlada, uspješna žena uopće gutala lijekove protiv tjeskobe? Njeni prijatelji tvrde da se dugo godina borila s depresijom te da je, zbog manjka samopouzdanja, razmišljala o povlačenju iz glumačkog svijeta.

Piše: Lucija Kapural

Komentari