Predator iz dubina: Tko je otkrio najopasniju vrstu morskog psa?

Velika bijela psina obično se smatra najopasnijim morskim psom, međutim, najviše ljudi ubije manja ali iznimno agresivna vrsta, tigrasti morski pas. Davne 1822. godine, tijekom ekspedicije po pacifičkim otocima, otkrili su je čuveni francuski prirodoslovci i istraživači François Auguste Péron (1775. – 1810.) i Charles Alexandre Lesueur (1778. – 1846.), bliski prijatelji koji su ranije katalogizirali više od stotinu tisuća različitih pripadnika faune. Razgovarajući s havajskim domorocima, znanstvenici su doznali da ovu životinju od davnina smatraju svetom: vjerovali su da u njoj živi na’aumakua, duh predaka, te da njene oči mogu vidjeti čovjekovu dušu. Péron i Lesueur vrsti su nadjenuli pomalo bezlično ime Squalus cuvier, da bi joj ono puno živopisnije, današnje Galeocerdo tigrinus, petnaest godina kasnije dali njihovi njemački kolege Johannes Peter Müller (1801. – 1858.) i Friedrich Gustav Jakob Henle (1809. – 1885.). Prvi pojam složenica je grčkih riječi “galeos”, što znači “morski pas”, i “kerdo”, što znači “lisica”, a drugi pojam povezan je s činjenicom da ova životinja ima poprečne pruge duž trupa, baš poput tigra. Zanimljivo, te pruge nisu siguran znak za raspoznavanje: što je životinja starija, one više blijede.

S vremenom, znanje o životnim navikama ovih stanovnika tropskih mora postajalo je sve opsežnije. Stručnjaci su otkrili da jedu doslovce sve: ribe, tuljane, lignje, dupine, ptice, druge morske pse, a rado će se osladiti i kopnenim životinjama poput konja, krava, kućnih ljubimaca i ostalih sisavaca koje nesretnim slučajem završe u moru. Da, to se odnosi i na ljude! Osim hrane, u njihovim želucima često se nalaze cipele, automobilske gume, komadi drveta, bačve i brodske olupine, a osebujne prehrambene navike priskrbile su im nadimak morskih lešinara odnosno plivajućih kanti za smeće.

Sa zubima oštrima poput pile, s lakoćom mogu prepoloviti oklop gigantske kornjače ili drveni čamac. Ako se namjere na vas, prognoza preživljavanja nije blistava: riječ je o nemanima dugačkim između tri i šest metara, teškim između 380 i 640 kilograma, koje se uz to iznimno brzo kreću te imaju oštar vid i sluh. Ako ste baš zapeli za to da ostanete u komadu, nekakve šanse ćete imati ako vaš kupaći kostim nije u kričavoj boji i ako, umjesto bacakanja i panične vriske, kao strategiju odaberete mirovanje i ekspresnu molitvu nebesima. Ne baš velike šanse, moramo dodati: za razliku od ozloglašenih velikih bijelih, koji čovjeka nakon ugriza napuštaju, tigrasti ga u pravilu dokrajče.

Među onima koji su preživjeli napad ove nemani bila je Amerikanka Bethany Hamilton. Dana 31. listopada 2003. godine, tada 13-godišnja djevojčica surfala je uz obalu havajskog otoka Kaua’ija, kad je na nju nasrnuo četiri i pol metara dugačak tigrasti morski pas. Nesretna tinejdžerica ostala je bez lijeve ruke, a život joj je spasio prijateljičin otac, koji joj je podvezao batrljak i odvezao je u obližnju bolnicu. Premda je izgubila šezdeset posto krvi i pala u stanje šoka, žilava djevojčica uspjela se oporaviti. Tragedija je nije nagnala da se odrekne omiljene aktivnosti, naprotiv – postala je profesionalna surferica i ostvarila zapažene rezultate u tom sportu!

Piše: Lucija Kapural


Komentari