Pračovjek je jeo – kavijar?!

Tisućama godina stari ostaci u napuklinm glinenim posudama otkrili su uistinu nevjerojatnu tajnu o prehrambenim navikama naših davnih predaka. Zvuči poput zafrkancije iz “Alana Forda” ili pak nekog skeča grupe “Monty Python”, no istina je: na meniju ljudi iz kamenog doba je, između ostalog, bila namirnica koju danas smatramo delikatesom rezerviranom za one dubljeg džepa – kavijar! Analiza proteina u šest tisuća godina staroj glinenoj posudi, pronađenoj na jugu Njemačke, pokazala je da se radi o ostacima riblje ikre, kako svježe tako i kuhane. Autori nedavno objavljene studije tvrde da ih je to otkriće iznenadilo, ali samo djelomično. Poznato je, naime, da su prapovijesna društva dobro iskorištavala prirodne resurse. Kako su mnogi naši preci živjeli na obalama rijeka ili mora, nije neobično da su, osim za mesom ribe, posezali za ikrom. U posudi pronađenoj u Dresdenu nalazili su se ostaci mesa i ikre šarana, a znanstvenici pretpostavljaju da je od njih bila pripremljena neka vrsta riblje juhe. Ribu su po svoj prilici poširali tako što bi je, pokrivenu listovima, ostavili na pari. Na istoj lokaciji pronađena je srž kostiju divljih svinja, iz čega se može zaključiti da su praljudi, osim kavijara, konzumirali još jednu danas luksuznu namirnicu – primitivnu varijantu ossobuca. Tim pod vodstvom arheologinje Ane Ševčenko razvio je revolucionaran način spektrometarske analize, kojom se može identificirati više od tri stotine vrsta proteina, i to sve iz zagorenih ostataka hrane.

Piše: Lucija Kapural

Komentari