Povijest Mundijala: Plasman na Svjetsko prvenstvo u nogometu privremeno je zaustavio krvavi građanski rat u jednoj afričkoj državi!

Fotografija: YouTube screenshot

Smatrali vi nogomet najvažnijom sporednom stvari na svijetu ili pak besmislenom igrom, uvjereni smo da ćete uživati u zanimljivim činjenicama iz povijesti Svjetskih prvenstava u ovome sportu koje smo za vas odabrali!

1. Sjedište Nogometnog saveza Jugoslavije je 1930. godine, s uvođenjem diktature kralja Aleksandra, iz Zagreba prebačeno u Beograd. Ta odluka ogorčila je reprezentativce iz Hrvatske te su ovi odbili nastupati za Jugoslaviju na Svjetskom prvenstvu u Urugvaju. Ondje su otputovali samo igrači beogradskih klubova BSK-a, Jugoslavije i BASK-a te trojica igrača koji su igrali u Francuskoj.

2. Polufinale Svjetskog prvenstva u Čileu 1962. godine, između Jugoslavije i Čehoslovačke, igralo se u Vini del Mar. Poglavarstvo toga ljevičarskog grada je, naime, inzistralo na tome da se dvije socijalističke države suoče na njihovom stadionu.

3. Svjetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine odigrano je pod pokroviteljstvom generala Videla, čija vojna hunta je zatočila, mučila i smaknula preko trideset tisuća političkih neistomišljenika, mahom ljevičara. Brojne europske reprezentacije prijetile su bojkotom prvenstva, no ostale su samo na riječima. Jedini koji su se po tom pitanju držali principa bili su Nijemac Paul Breitner i Nizozemac Johan Cruyff.

4. Na Prvenstvu u Meksiku 1986. godine, na tribinama se prvi put mogla vidjeti pojava koja će kasnije biti nazvana “meksičkim valom”. Riječ je o običaju da se navijači, s rukama u zraku, počinju jedan za drugim dizati i spuštati, pa se stječe dojam da kroz gledalište prolazi golemi val.


5. Plasman Obale Bjelokosti na SP u Njemačkoj 2006. godine privremeno je zaustavio krvavi građanski rat koji je u to vrijeme bjesnio u zemlji. Slavilo se na obje crte bojišnice, no primirje je, nažalost, potrajalo koliko i turnir.

Piše: Lucija Kapural

Komentari