Povijesni eponimi: Po kome su nazvani drakonski zakoni?

Fragment of the Brussels courthouse public entrance hall. Architecture and statues date from 1883 and is built in eclectic style.

Mnogo riječi svakodnevno koristimo, pojma nemajući da se radi o eponimima, odnosno općim imenicama nastalim od osobnog imena. Evo nekoliko primjera, u kojima su sačuvana imena povijesnih ličnosti i mitoloških figura:

Drakonski – ovaj pridjev, sa značenjem “vrlo strogo”, najčešće koristimo za opisivanje zakona, mjera ili propisa. Pojam je izveden iz imena Drakonta, atenskog zakonodavca s konca sedmog stoljeća prije Krista. Dok neki povjesničari sumnjaju u njegovo postojanje, predaja kaže da je 621. godine prije Krista kodificirao dotad nepisane zakone, koje je aristokracija samovoljno tumačila. Drakonov zakonik bio je toliko strog da je gotovo za sve zločine predviđao – smrtnu kaznu! Drži se da je ove rigorozne zakone – izuzev onih koji se odnose na ubojstvo – ukinuo mudri Solon, koji je 594. godine prije Krista bio je izabran za arhonta, s ovlastima da u Ateni provede reforme.

Druzi – vjersko-etnička skupina naseljena na području Sirije, Libanona, Izraela i Jordana nazvana je po jednom od utemeljitelja svoje vjere, Muhammadu ibn Ismaelu al-Durzīju (sami se nazivaju “al-muwaḥḥidun”, što znači “oni koji ispovijedaju Božje jedinstvo”). Ova religijska sljedba proizišla je iz ismailitskoga pokreta šijitskog islama u jedanaestom stoljeću: već spomenuti al-Durzī i Ḥamza ibn ‘Alī ibn Aḥmad odbacili su Muhamedovu sunu i dio vjerskih načela preuzeli iz neislamskih izvora, pod utjecajem mesijanizma, gnosticizma i neoplatonizma. Vjeruju u metempsihozu, reinkarnaciju i predestinaciju, kao i u kontinuirano pojavljivanje božanstva u ljudskom obliku – prema njihovu sustavu, egipatski fatimidski kalif al-Ḥākim bi-Amr Allāh, kojemu je al-Durzī bio sljedbenik, posljednja je božja inkarnacija. Karizmatski vođa zajednice Druza od 1943. do atentata na njega 1977. bio je Kamal Džumblat, a 1977. kao vođa ga je naslijedio sin Walid.

Lukovščak – hrvatski dijalektalni izraz za deseti mjesec u godini ime je dobio zbog blagdana svetog Luke Evanđelista, koji se slavi 18. listopada. Luka je, prema predaji, bio pratilac svetog Pavla. Po zanimanju liječnik a po podrijetlu Grk, odgoj je primio od poganskih roditelja. No, vrlo rano je postao kršćanin, nakon čega je pratio apostola Pavla na njegovim misijskim putovanjima te za sužanjstva u Rimu. Pisac je novozavjetnih biblijskih knjiga Djela apostolska i Lukino evanđelje te slikar prvih portreta Majke Božje a, prema nekim legendama, umro je kao mučenik. Zaštitnik je liječnika, kirurga, slikara i bilježnika, a u ikonografiji se često prikazuje s volom.

Raglan – ovaj naziv danas označava sve odjevne predmete s koso krojenim rukavima. Isprva se, međutim, koristio isključivo za kaput s takvim rukavima, bez šava na ramenima, kakav je nosio lord Fitzroy James Henry Somerset Raglan (1788. – 1855.), zapovjednik engleske vojske u Krimskom ratu. U vrijeme napoleonskih ratova, Raglan je bio tajnik vojvode od Wellingtona, a tijekom bitke kod Waterlooa izgubio je ruku. Ako je vjerovati legendi, u trenutku kad je ostao bez ekstremiteta, i to desnog, bio je hladan kao špricer. Vojnicima je, mirnim i uljudnim glasom, naredio da mu donesu izgubljenu desnicu, kako bi sačuvao prsten koji mu je darovala supruga!


Simonija – u crkvenoj povijesti, pojam “simonija” koristi se za kupnju ili prodaju crkvenih služba ili beneficija. Ova praksa, osobito raširena u srednjem vijeku, nazvana je po imenu vrača Šimuna, odnosno Simona Maga: zadivljen djelima apostola Petra, Šimun je od njega htio kupiti snagu Duha Svetoga. Simoniju strogo zabranjuje kanonsko pravo, a najžešći borac protiv nje bio je Grgur VII., papa iz jedanaestog stoljeća.

Singerica – popularni naziv šivaćih strojeva (“singerica”) dolazi od imena američkog tvorničara i izumitelja Isaaca Merrita Singera (1811. – 1875.). Ovaj Njujorčanin prvi takav stroj je patentirao 1851. godine, da bi nepuno desetljeće kasnije postao najvećim proizvođačem šivaćih strojeva na svijetu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari