Posjet NLO-a ili kolektivna psihoza: Što se dogodilo na rutinskoj vojnoj vježbi?

Vjerujete li u postojanje inteligentnog života izvan našeg planeta? Priče o susretima s neidentificiranim letećim objektima često smo u stanju otpisati kao produkt bujne mašte pojedinaca, ali naš skepticizam ponešto uzmiče kad ovakvom fenomenu svjedoče osmorica pouzdanih, razboritih vojnika. Upravo to se dogodilo 25. travnja 1977. godine u Čileu.

Te nedjelje, oko četiri sata ujutro, sedmorica vojnika pod zapovjedništvom kaplara Armanda Valdésa bila su na rutinskoj vježbi u brdovitom dijelu zemlje. Kako se temperatura naglo spustila ispod ništice, muškarci su odlučili zapaliti vatru. Dva vojnika, Juan Reyes i Pedro Rosales, držali su stražu, dok su njihovi drugovi sjedili oko vatre, pričajući viceve. Zabavu je prekinuo Rosalesov iznenađeni uzvik. “Kaplare, pogledajte ono neobično svjetlo na nebu! Izgleda kao da nam se približava!” obratio se nadređenom, glasom u kojem su se razabirali prvi zameci panike. Mladić nije lagao. Na udaljenosti od petstotinjak metara, Valdés je zamijetio dvije blještave ljubičaste kugle svjetla, koje su se približile jedna drugoj da bi se potom spustile iza brda. U pratnji svojih ljudi, s puškom u rukama, odlučio je istražiti zagonetan fenomen. Kad su vojnici zašli iza brda, intenzivno svjetlo kakvo nikad ranije nisu vidjeli posve ih je zaslijepilo, da bi u djeliću sekunde iščeznulo. Svjetlo, međutim, nije bilo jedino što je nestalo – od kaplara Valdésa nije bilo ni traga ni glasa!

Uspaničeni, vojnici su pretraživali područje, ali Valdésa nigdje nije bilo. A onda se, nakon ravno petnaest minuta, pojavio – iznenada, kao što je i nestao. “Nismo čuli njegove korake, nego tup udarac, kao da je pao odozgor. Izgledao je posve izbezumljeno. Činilo se da nam nešto pokušava reći, ali je ubrzo pao u nesvijest!” ispričao je jedan od vojnika.

Ono što je njega i kolege najviše zapanjilo bila je činjenica da se na kaplarovu glatko izbrijanom licu pojavila bradica koja je izgledala kao da je nekoliko dana stara. Zanimljivo, njegov digitalni sat pokazivao je datum 30. travnja, pet dana u budućnosti!

Valdésa su odnijeli pored vatre i omotali prekrivačem, a potom ga pustili da se odmara. Nakon nekoliko sati, otvorio je oči te, u stanju sličnom transu i glasom koji jedva da je podsjećao na njegov, izgovorio sljedeću rečenicu: “Ne znate tko smo ni odakle dolazimo, ali vam poručujemo da ćemo se vratiti!”. Nakon toga se ponovno onesvijestio. Valdés, kojeg su tog dana pregledali u vojnoj bolnici u Santiagu, tvrdio je da se ničeg ne sjeća. Godinama kasnije je, međutim, ispričao kako zna što mu se dogodilo, ali da o tome ne smije pričati!


Piše: Lucija Kapural

Komentari