Poseban, slobodan i samo svoj: Lete rajčice, lete uvrede!

“Hipnotisana gomila”, “Kreni prema meni”, “Hiljadu godina”, “Hoću da znam” i “Molitva” samo su neke od antologijskih pjesama “Partibrejkersa”, jednog od najvećih rock bandova na području bivše države. Osim po beskompromisnim stihovima, žestokoj energiji i gitarističkim bravurama Nebojše Antonijevića Antona, njihovi koncerti najviše se pamte po dosjetkama karizmatičnog frontmena Zorana Kostića Caneta. Duhovit ili bezobrazan? Brutalno iskren ili pozer? “Poseban, slobodan i samo svoj” ili nekulturan, bahat i neodgojen? Proučite Canetove desetljećima prosipane bisere koje smo za vas prikupili i prosudite sami!

Koncert u Baru. Primijetivši kako u prvom redu skaču fanovi koji su zagazili u četvrto desetljeće života, Cane im sa stagea viče: “Krkani, vreme je da se oženite!”. Nekoliko mjeseci kasnije, na početku nastupa u Novom Sadu, publici se obraća riječima: “Gde ste, lale, hoćemo da skačemo? Al’ nemojte da mi tu skakućete k’o onaj papak Balašević!”. Valja spomenuti i uvodne riječi na koncertu u Valjevu: “Dobro veče, Kraljevo!”. Masa demonstrativno počinje skandirati: “Valjevo, Valjevo!”. Kad se žamor stišao, Cane pljune na pod i reče: “Kraljevo, Valjevo, isti ku*ac!”.

Osobitu inspiraciju za vrijeđanje publike dobio bi kad je grupa svirala po pasivnim krajevima Srbije. “Seljaci, gde da bacim cigaru a da vam ne zapalim seno?”, pitao je jednom takvom prigodom. Kad su ga ozlojeđeni obožavatelji počeli gađati trulim rajčicama, mirno je otresao otpatke sa sebe te im odbrusio: “Šta je, bre seljani, rodilo, a?”. Slično su prošli oni koji su ga sasuli kamenjem. Hladan kao špricer, počastio ih je sljedećim riječima: “Šta je, Vlasi, kameno doba?”

Tijekom koncerta u Nišu, neka bucmasta djevojka pokušala se uspeti na pozornicu. Uistinu ne želimo zamišljati kako se sirotica morala osjećati kad je Cane, samo zbog nje, prekinuo svirku te joj se obratio riječima: “Šta se ložiš, debela? Silazi s bine, nemoj da se sramotiš! Šta stojiš, čekaš dizalicu?”. Bolje nije prošla ni obožavateljica koja ga je, nakon iste svirke, zamolila autogram. Letimično je pogledavši, zgađeno je konstatirao: “Beži, bre, grobe jedan, ružna si k’o lopov!”.

S pogrešne strane Canetove jezičine našao se i slavni Johnny Depp. Holivudski glumac i glazbenik u Beograd je prvi put došao 1992. godine, na poziv bliskog prijatelja Emira Kusturice. Tom prilikom je odsvirao nekoliko pjesama s “Partibrejkersima” na njihovom koncertu u SKC-u. Prije nego što se glumac latio gitare, Cane mu se nacerio u lice i rekao: “Sviraj, Johnny, tvoja devojka noćas će da bude moja!”.


Piše: Lucija Kapural

Komentari