Portret umjetnika u mladosti: Prva uloga jednog od najcjenjenijih glumaca današnjice bila je ona – kokoši!

“Thelma i Louise”, “Rijeka sjećanja”, “Prava romansa”, “Kalifornija”, “Legenda o jeseni”, “Sedam”, “Intervju s vampirom”, “Dvanaest majmuna”, “Sedam godina na Tibetu”, “Klub boraca”, “Zdrpi i briši”, “Troja”, “Babel”, “Neobična priča o Benjaminu Buttonu”, “Nemilosrdni gadovi”, “Drvo života”, “Savjetnik”, “Svjetski rat Z”, “Tajna veza” i “Bilo jednom… u Hollywoodu” samo su neki od filmova u kojima je bljesnuo glumački genij Brada Pitta. Naočiti Amerikanac, jedan od najzaposlenijih, najcjenjenijih i najbolje plaćenih glumaca današnjice, na putu do uspjeha prošao je trnovit put, a postojala je velika mogućnost da odabere posve drugačiju karijeru.

Rođen je 1963. u Shawneeju, gradiću u saveznoj državi Oklahomi. Majka, srednjoškolska pedagoginja, i otac, vlasnik male prijevozničke tvrtke, djecu su odgajali u skladu s vrlo strogim baptističkim pravilima. Dok su brat Doug i sestra Julie u svemu slušali roditelje, on je, kao najstarije dijete, rano počeo gajiti zdravu skepsu. “Fundamentalni kršćani imaju odgovor na sve. Kad nešto zezneš, kažu da si kriv, budući da je to stvar tvoje slobodne volje. Kad se pak tebi dogodi neko sran*e, onda je to dio božjeg plana. Kad sam shvatio da je takav bog zapravo egoističan, počeo sam gubiti vjeru u njega. Danas osciliram između agnosticizma i ateizma, ali mi roditelji ipak pružaju podršku u životu. Jako me vole, premda vjeruju kako ću, kad umrem, završiti u jezeru vatre”, ispričao je.

Gimnaziju je pohađao u Springfieldu, gdje se njegova obitelj bila preselila. Imao je petice iz većine predmeta, a osobito je bio nadaren za pisanje sastavaka. Uz to se bavio tenisom i bejzbolom, glumio u školskim mjuziklima i zarađivao džeparac dostavljajući pizzu. Bio je vođa razredna debatnog tima, kapetan školske košarkaške momčadi i predsjednik razreda. Nakon mature, upisao je studij novinarstva na University of Missouri i sanjao o karijeri marketinškog stručnjaka. Ušavši u prestižno Sigma Chi bratstvo na fakultetu, prvi se put osjećao oslobođenim okova stroga baptističkog odgoja te je počeo žestoko uživati u slobodi, preciznije, atraktivnim djevojkama i žestokim pićima. Budući da su mu prve, pod utjecajem drugog, govorile da izgleda kao Apolon, odlučio je to unovčiti pa je polugol pozirao za kalendar “Man of Missouri”.

Neuredan stil života ostavio je traga na njegovom akademskom uspjehu. “Shvatio sam da neću uspjeti diplomirati s kolegama s godine, da će se oni poženiti i naći ozbiljan posao dok ću ja sjediti za šankom i naricati nad nesretnom sudbinom”, prisjeća se. Odlučio je napustiti fakultet i okušati se kao glumac, smatrajući da taj posao više odgovara njegovoj boemskoj prirodi. Sa snom o slavi u srcu i 325 dolara u džepu, zaputio se u Hollywood, slagavši roditeljima da odlazi na studij dizajna. “Da sam im rekao istinu, mislili bi kako sam lud. U njihovim očima, glumac je bio tek stepenicu više od cirkusanta”, smije se.

Ostavši bez novca već nekoliko dana po dolasku u Los Angeles, bio je prisiljen prihvaćati kojekakve poslove kako bi se prehranio. “Rintao sam kao konj te istodobno trčao od audicije do audicije”, priča. U to vrijeme, tovario je namještaj u kamione, obavljao građevinske radove i posluživao pića u jednome bučnom kafiću. “Konobarenje je bilo izvrsna priprema za glumački posao: upoznao sam toliko različitih tipova ljudi da bih o tome mogao napisati deset romana”, prisjeća se. Sljedeći posao kojeg se latio nije bio bogznakako plaćen, ali su mu svi znanci zavidjeli na njemu – radio je kao šofer, a klijentice su mu bile striptizete koje je vozio na momačke večeri.


Prva uloga koju je odigrao bila je – ona kokoši! Brad se, naime, zaposlio kao promotor lanca restorana “El Pollo Loco” (“Ludo pile”). Evo što je ispričao o tome osebujnom iskustvu: “Hodao sam gradom odjeven u kostim divovskog pileta i dijelio prolaznicima letke. U to sam vrijeme pušio kao Turčin. Bio je to doista smiješan prizor – zamislite divovsku kokoš iz koje se dimi kao iz dimnjaka!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari