Poremećena bakica iz Coreggija ubijala je nedužne susjede, a njihova tijela pretvarala je u sapun!

Fotografija: YouTube screenshot

Zašto su trgovci vinima svojedobno rogoborili protiv kave, nazivajući je “sotonskim napitkom”? Gdje je otvorena prva trgovina igračaka? Kakve veze ima Jackie Onassis sa smanjenjem populacije leoparda u svijetu? Uživajte u zanmimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Želeći uništiti konkurenciju, talijanski trgovci vinima i limunadom u šesnaestom stoljeću od pape Klementa VIII. (1592. – 1605.) tražili su izdavanje ukaza kojim bi se osudila “kao noć crna, gorka i grešna” kava. Plan im je propao: crkveni poglavar se toliko oduševio ovim napitkom da ga je čak krstio!

2. Najranije zabilježeno falsificiranje novca dogodilo se u šestom stoljeću prije Krista, kad je tiranin Polikrat sa Samosa koristio lažne zlatnike kako bi platio dug Spartancima.

3. Londonski “Hamleys”, najveća i najstarija trgovina igračaka na svijetu, proteže se na 4.200 četvornih metara. Davne 1760. osnovao ju je William Hamley, pod nazivom “Noina arka”, a od 1881. godine nalazi se na istome mjestu, na Regent Streetu.

4. Ulje noćurka, koje indijanska plemena od davnina koriste za liječenje kožnih bolesti, u novijim istraživanjima se pokazalo kao efikasno sredstvo u borbi protiv alkoholizma. Osim što smanjuje želju za pićem, sprečava blokadu enzima izazvanu alkoholom te tako štiti unutrašnje organe.


5. Nakon što je modni dizajner Oleg Cassini (1913. – 2006.) za američku prvu damu Jacqueline Kennedy izradio kaput od leopardova krzna, trendsetterice diljem svijeta su kopirale njen imidž, pa je broj leoparda u svijetu dramatično pao!

6. Strahujući od njemačke invazije, britanski matematičar i kriptograf Alan Turing  (1912. – 1954.) značajan dio imetka zamijenio je za srebrne poluge, koje je zakopao negdje u Buckinghamshireu. Ostatak života je proveo bezuspješno tragajući za svojim blagom.

7. Leonarda Cianciulli (1894. – 1970.), poremećena žena iz talijanskog grada Correggija, četrdesetih godina prošlog stoljeća ubila najmanje tri susjede. Tijela svojih žrtava je mljela te, pomoću kaustične sode, pretvarala u sapun. Od nekih ostataka je pak pravila kolačiće, koje je posluživala uz čaj.

Piše: Lucija Kapural

Komentari