Poput mega-popularnog Reevea najpoznatijeg filmskog Supermana, Kevin Babington nakon pada s konja ostao paraliziran

Slučaj o kojem ćemo danas pisati nalikuje onom Christophera Reevea, glumca koji se proslavio ulogom Supermana, a koji je nakon donekle sličnog pada s konja ostao potpuno nepokretan. Intenzivno je vježbao i rekao je da čovjek kada se suoči sa zastrašujućom dijagnozom poput njegove, ima dvije mogućnosti ležati i ne činiti ništa ili se mobilizirati i krenuti i boriti za svaki dan. Unatoč svim svojim naporima, želji i volji, kao i financijskim sredstvima umro je u 52-oj godini života.

Zaljubljenik u životinje i preponsko jahanje

Kevin Babington zaljubljenik u konje, ali uopće životinjski svijet, ubrajao se u najbolje svjetske jahače i ali trenere u jahačkom sportu. Sudjelovao je na ljetnim Olimpijskim igrama u Ateni 2004., na kojima je kao Irac nastupao za nacionalnu reprezentaciju te osvojio nezahvalno četvrto mjesto. Kasnije je odselio u SAD-e, gdje živi i danas na svom imanju u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji. U ljeto 2019. sudjelovao je na prestižnom američkom natjecanju konja na otvorenom u Hampton Classic Horse Show-u, u malom zaselku Bridgehamptonu na Long Islandu u saveznoj državi New York. Sudjelovao je u kvalifikacijama za glavnu nagradu iz najzahtjevnije razine preponskog jahanja, koja se održava prema pravilima Međunarodne federacije za konjički spor (FEI), a u kojoj se preskaču prepreke visine od 1,6 do 2 m. Ovo je najopasnija vrsta konjičkog sporta, koja je izazovna i za iskusne jahače.

Kako je došlo do nesreće?


Nakon što je Kevin s jednim od svojih ponajboljih konja Shorapurom preskočio dvije prepone, zbog igre svjetla i sjene učinilo se da je treća prepreka bliže negoli što je bila, zbog čega je konj prerano skočio, a Babington je jednostavno odletio s konja prema naprijed i doskočio na glavu. Nasreću nije slomio vrat, ali su se slomili svi ligamenti vratne strukture. U tom padu zadobio je ozlijede leđne moždine, nakon čega je prebačen u Medicinski centar Sveučilišta NYU Langone Health u New Yorku na Manhattanu. Kada je postavljena dijagnoza da je paraliziran od ramena nadolje počelo je skupljanje sredstava za njegovo liječenje, putem američke crowdfunding platforme GoFundMe, jer većinu liječenja ne pokriva zdravstveno osiguranje već se bazira na privatnom financiranju.

Terapija matičnim stanicama

Zahvaljujući velikoj količini prikupljenih sredstava dobio je mogućnost iskorištavanja svih resursa suvremene medicine. Podvrgnut je nizu fizioterapeutskih vježbi, a uz to je istovremeno postao sudionik kliničkih ispitivanja tretmana matičnim stanicama na klinici Mayo u gradu Rochesteru u Minnesoti. Njegova je dnevna soba, u međuvremenu, pretvorena u pravu terapeutsku sobu. Svakodnevna terapija uključuje: vibracijsku ploču, magnetsku terapiju, fizikalnu terapiju, aparat za masažu, i električni bicikl.

Kevinovo stanje danas

Terapije daju rezultate, sada može podići jednu ruku, može pomicati nekoliko prstiju na rukama i nogama. Vraća mu se osjećaj u trbušne mišiće. Osjeća trnce u nogama, što je pokazatelj da je na pravom putu, ali put oporavka je spor. Bolovi koje ima u tijelu postaju podnošljiviji, što mu je omogućilo da smanji dozu analgetika. Kevin ima dojam da sada prvi puta nakon dvije godine može razmišljati lucidno, kao i prije nesreće. On je samouvjeren i vjeruje ne samo da će ponovno hodati već i jahati.

Cilj je postići što veću samostalnost

U međuvremenu je počeo koristiti invalidska kolica s ručnom kontrolom za kretanje. Kuću su uspjeli prilagoditi njegovim novim potrebama, kako bi bio što samostalniji. Može samostalno ići u staju i posjetiti svoje konje. Naravno, da nije novca ovakvih rezultata ne bi bilo. Njegova je supruga izjavila da je riječ o stotinama tisuća skupljenih dolara. Iako je u teškoj situaciji, počeo je raditi i voditi sate putem on-line komunikacije s učenicima. Istovremeno su izabrali psa, australsku ovčarku Samanthu, za vodiča koja će pomagati Kevinu u procesu oporavka i koja je sada na obuci. Ona će za njega raditi određene poslove poput otvaranja i zatvaranja vrata, dohvaćanja predmeta i sl.

Dan pod dan

Kevin ima i jaku potporu svoje supruge i dviju kćeri, koje su preuzele vođenje imanja i obiteljskog posla. Na život gledaju s optimizmom, ne postavljaju visoke ciljeve i žive dan po dan. Shvatili su da je strpljenje ono što im treba, ali kako kaže Kevinova supruga Dianna: “Nikada ne odustajem. Ako nas zamole da isprobamo novu koru nekog ljekovitog drveta iz Mongolije, znate da smo na sljedećem letu! Gljive s Himalaje? Zašto ne!”

Život je putovanje i nekada sam cilj nije toliko bitan koliko sam put, a Kevin na tom putu nije sam ima podršku svojih najbližih.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari