Ponosna majka suočila se s neobičnom sudskom bitkom u kojoj je morala dokazati da je ona doista majka svoje djece

Fotografija: Screenshot YouTube (Real Families).

Teško je vjerovati da majka svoje biološke djece ne mora biti njima u genetskom srodstvu. Naravno tu se isključuje surogat majčinstvo, kao i zamijena djece u rodilištu. Takvih je slučajeva malo i do danas ih je zabilježeno samo oko 100. O čemu je točno riječ provjerite u našem današnjem članku.

Dokazivanje roditeljstva

Među onima koji nisu u srodstvu s vlastitom djecom je i Lydia Fairchild koja se suočila s neobičnim izazovom jer je morala dokazati da su djeca koju je donijela na svijet uistinu njezina. Ta je bitka započela kada joj je bilo 26 godina 2002.  U tom je trenutku bila trudna i nosila je treće dijete, ali se odučila razići sa svojim dotadašnjim partnerom. Kako je bila bez posla i sama, zatražila je pomoć države. Njezin partner nije joj redovito isplaćivao alimentaciju pa je zatražila da se to pitanje riješi sudskim putem. No u tom slučaju trebalo je dokazati očinstvo, kao i majčinstvo. Dokazivanje očinstva se pokazala jednostavnim poslom, ali je zato majčinstvo postalo izazov.

Kada te DNA test optuži za laganje

Kada je Lydiju nakon testiranja nazvala socijalna radnica ona je mislila da je riječ o dijelu protokola, no onda je ostala u šoku kada joj je ova ledenim glasom saopćila da ona nije majka svoje djece. Lydijino negiranje i verbalno pobijanje rezultata genetskog testiranja nije popravilo situaciju. Državna službenica joj je samo rekla da je DNA 100 posto siguran i da on nikada ne laže. To je značilo samo jedno, da je ona ta koja laže. Koliko ju je sjećanje služilo imala je do tada dvije trudnoće i dva porođaja, i to se pobogu ne zaboravlja.


Ne samo da nije dobila socijalnu pomoć

No stvari su sada postale komplicirane jer ne samo da nije dobila traženu pomoć i alimentaciju već je uslijedila optužba za pokušaj prevare. Smatralo se da je pokušala doći do socijalne pomoći služeći se tuđom djecom, a vjerovalo se da im je bila surogat majka. Postojale su i gore pretpostavke da je ona otela djecu kako bi ih iskoristila za svoju dobrobit. Tužitelj je zatražio da joj se oduzmu djeca i u osnovi nakon suđenja mogla je očekivati da će ona biti odvedena.

Problemi po odvjetnicima

Zbog problematičnih rezultata za svaki slučaj ponovno je obavljeno genetsko testiranje u različitim laboratorijima. Nakon mučnog čekanja uslijedio je novi šok jer su različiti laboratoriji donijeli iste rezultate, a prema kojima Lydija nije bila majka svoje djece. Nakon tri sudska ročišta sudac joj je toplo preporučio da si nađe odvjetnika. Bilo je problematično doći do odvjetnik koji će preuzeti slučaj koji nije obećavao, a platežna moć žene koja je tražila pomoć bila je odviše niska. Unatoč tome našao se jedan od hrabrijih Alan Zidnell koji je krenuo u bitku za majku i njezinu djecu.

Dijagnoza: Ekstremni himerizam

Pretražujući podatke o mogućim sličnim slučajevima odvjetnik je naišao na zanimljiv slučaj Karen Keegan iz Bostona koja je pripremajući se za transplantaciju saznala da dva od tri njezina sina nisu prema provedenim genetskim testiranjima njezina. Naime, za potrebe transplantacije provjeravala se kompatibilnost donora s primateljem te je tako uočena ova nepodudarnost. No onda se krenulo “kopati dublje” te je zaključeno da je ona rođena u trudnoći koja je u početku bila blizanačka. U pitanju je medicinska pojava koja se naziva ekstremni himerizam i javlja se kada jedan embrij umre u maternici, a preživjeli apsorbira stanice umrlog zbog čega rođeni fetus ima dva niza DNA. Međutim himerizam se javlja i kada se dva živa embrija stope u jedan. U medicini se žene poput Karen nazivaju himerama, a što je naziv za grčko mitološko čudovište koje je kombinacija više različitih životinja i onda više gena. Ipak da bi čovjek mogao biti proglašen himerom treba imati samo dva različita DNA uzorka u sebi. Naime, kada je Lydija rađala svoje treće dijete pred vratima rađaonice je stajao sudski izvršitelj, koji je trebao provjeriti DNA novorođenog djeteta. Rezultati i ovog testiranja su bili šokantni jer se pokazalo da ni ovom djetetu Lydija nije majka. Naravno odmah se krenulo od spekulacija da je opet u pitanju surogat majčinstvo, ali su daljnja istraživanja u skladu s onima provedenim kod Karen  otkrila pravu istinu koja je stala jednom zauvijek na kraj ovakvim glasinama.

Ispostavilo se da je Lydija poput Karen bila vlastita blizanka. Lydija je danas zahvalna Karen i svom odvjetniku jer bez njih pitanje je što bi se dogodilo s njezinom djecom.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari