Poljska mumija jedinstvena je na svijetu jer je trudna

Izvor: Screenshot YouTube Pregnant mummy! The unknown Lady of Warsaw.

U Poljskoj je relativno nedavno provedeno skeniranje egipatske mumije koje je pokazalo da je riječ o mumiji trudne žene, a kako je riječ o prvoj do sada evidentiranoj gravidnoj mumiji ovo je jedinstven nalaz u svijetu.

Dob žene i starost fetusa

U tijelu mumije čija se starost procjenjuje na dob između 20 i 30 godina uočen je fetus, na osnovu kojega se utvrđuje da je žena umrla u 6 ili 7 mjesecu trudnoće. Mumija je datirana u 1. st. pr. Kr.

Tajanstvena dama

Prvotno se, zbog natpisa na sarkofagu, smatralo da na skeniranje ide tijelo muškog svećenika imenom Hor-Djehuti. Međutim, ispostavilo se da je riječ o ženi koja je sada označena kao “Tajanstvena dama”. Konkretna egipatska mumija je donesena u Poljsku u 19. st., a postala je sastavni dio zbirke Nacionalnog muzeja 1917. godine. Nakon ovih neočekivanih rezultata skeniranja smatra se da su trgovci antikvitetima stavili mumiju “Tajanstvene dame” u krivi lijes, a što se pripisuje konfuziji izazvanoj pljačkom antikviteta. Ovo je skeniranje otvorilo pitanje točnosti dosada “odokativno” identificiranih mumija.


Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari