Pokop pod černobilskim reaktorom

Tko je bio Valery Khodemchuk i zašto je jedino njegovo tijelo pokopano zajedno s reaktorom? Ukoliko Vas zanimaju odgovori na ova pitanja, pročitajte tekst kojega Vam ovom prilikom donosimo.

Tko je bio Valery Khodemchuk?

Valery Khodemchuk život je izgubio 26. travnja 1986. u černobilskoj nuklearnoj eksploziji, zajedno sa svojim kolegom Vladimirom Shashenokom. No, dok je Vladimirevo tijelo pokopano izvan područja nuklearne elektrane Valeryjevo nije. Zašto je tome tako? Krenimo ispočetka Valery Khodemchuk je bio iskusan inženjer koji je radio u černobilskoj nuklearnoj elektrani još od 1973. godine. U vrijeme ove nuklearne havarije imao je samo trideset i pet godina. On je te večeri imao peh da radi noćnu smjenu i da se nađe u glavnoj strojarnici u zgradi reaktora br. 4. U strojarnicu je došao kako bi obavio sigurnosno testiranje koje je trebalo po standardnoj proceduri proslijediti nadređenima. U noći u 1h i 23 min poslije ponoći čule su se zaglušujuće eksplozije u četvrtom reaktoru. Eksplozije su zahvatile reaktor, ali i okolnu zgradu, uključujući i prostore glavne cirkulacijske pumpe. Iste večeri život je izgubio i njegov kolega Vladimir Shashenok  koji je nakon što je pronađen pokušao upozoriti vatrogasce da je Valery još u prostoru u kojem je došlo do eksplozije. Nakon toga je izgubio svijest i umro. Valeryj i Vladimir su prve žrtve Černobila. Valeryj je sudeći prema svemu život izgubio odmah u eksploziji reaktora. Vatrogasci i pripadnici hitne službe koji su došli na mjesto nesreće, odnosno svi koji su se zatekli na području nuklearne elektrane umrli su nekoliko tjedana kasnije od posljedica velike količine zračenja kojoj su bili izloženi.

Pokop ispod reaktora

Tijelo Khodemchuka pokopano je u sklopu betonskog “lijesa” koji je sagrađen oko uništenog reaktora. Istina je da njegovo tijelo nikada nije pronađeno nakon eksplozije, koja je zahvatila zgradu reaktora br. 4. Njegova obitelj je teško prihvatila činjenicu da se ne može oprostiti s njim na tradicionalan način, i da mu ne može posjećivati grob. Spomenik obilježje Khodemchuku je postavljeno na betonskom zidu koji razdvaja reaktore tri i četiri unutar nekadašnje elektrane. Na zidu se nalazi njegov portret na kojem je zabilježeno iduće: “Tijelo Valerija Khodemchuka nikada nije pronađeno. Trajno je pokopano ispod reaktora 4.”


Završit ćemo riječima njemačkog književnika Ericha Marije Remarquea:  „Smrt jednog čovjeka je tragedija, smrt milijuna – statistika”. Smrt Valeryja je tragedija, ali je ova černobilska katastrofa rezultirala smrću velikog broja ljudi pri čemu je svaka pojedinačna neispričana priča zasebna tragedija, koja se nažalost s vremenom pretvori u statistiku.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari