Plomba kao bomba: Zašto su u 19. stoljeću ljudima eksplodirali zubi?

Koje je znanstveno objašnjenje jezive i zagonetne pojave eksplodirajućih zuba, noćne more stomatoloških pacijenata devetnaestog stoljeća? U opusu kojega velikana klasične glazbe se nalazi bizarna skladba sazdana od mijaukanja? Tko je ušao u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao vlasnik najviše rekorda u istoj? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Ako ste mislili da je karijes noćna mora, vjerojatno niste upoznati sa stomatološkim problemom s kojim su se suočavali pacijenti početkom devetnaestog stoljeća. Tada se, naime, događalo nešto jezivo koliko i zagonetno: ljudima su, iz neshvatljivih razloga, eksplodirali zubi! Ovaj fenomen, koji je nerijetko rezultirao ozbiljnim ozljedama, objašnjen je nekoliko desetljeća kasnije: prve plombe su se “pretvarale u bombe” zbog kemikalija koje su sadržavale. Prije pojave amalgama trideseth godina prošlog stoljeća, za ispunjavanje šupljina u zubima koristili su se različiti metali, u prvom redu olovo, kositar i srebro. Korištenje dva različita metala stvorilo bi elektrokemijsku ćeliju te bi, posljedično, usta nesretnika bila pretvorena u svojevrsnu bateriju niske voltaže.

2. U bogatom opusu Gioacchina Rossinija (1792. – 1868.) krije se i jedna uistinu bizarna skladba. Njen naslov, “Duetto buffo di due gatti” (“Komični duet za dvije mačke”), nije slučajno odabran: skladbu, naime, izvode dva glasa koji mijauču jedan na drugoga!

3. Godine 1804., londonski tesar po imenu Thomas Millwood stradao je zbog ljudske gluposti. Čovjek je, naime, bio odjeven u bijelo radno odijelo, pa ga je neuka i praznovjerna masa u polumraku zamijenila za duha i pucala na njega!

4. Elvis Presley (1935. – 1977.) osvojio je samo tri “Grammyja”. Kralj rock’n’ rolla, kako su mu tepali, tijekom karijere je imao osamnaest pjesama na prvim mjestima glazbenih ljestvica, no s jedanaest od četrnaest nominacija za prestižnu diskografskuu nagradu vratio se praznih ruku. Najveći broj “Gramyja” – 31 – osvojio je široj javnosti slabo poznati George Solti, dugogodišnji dirigent Simfonijskog orkestra Chicaga.


5. Oleader se smatra simbolom Hiroshime, budući da je taj zimzeleni grm bio prva biljka koja je niknula na spaljenom području nakon što je 6. kolovoza 1945. godine, u 8 sati i 15 minuta, atomska bomba pretvorila grad u prah i pepeo.

6. Neki arheolozi smatraju da se najstariji prikaz sportskog natjecanja nalazi u špilji Lascaux, čuvenom nalazištu sa zidnim slikama iz paleolitika – neke od njih, naime, prikazuju ljudske figure koje trču i hrvaju se. Ako je teorija ispravna, možemo zaključiti da su se prva sportska natjecanja odvijala još prije sedamnaest tisuća godina. Pouzdaniji prikazi potječu iz Libije, gdje su pronađene špiljske slike natjecanja u plivanju i streličarstvu stare oko osam tisuća godina.

7. Šezdesetsedmogodipšnji Njujorčanin Ashrita Furman upisao se u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao čovjek s najviše oborenih rekorda u istoj – ravno sedam stotina! Njegovi podvizi kretali su se u rasponu od najtežih cipela u kojima je netko hodao do najviše bejzbolskih palica koje je osoba držala u ruci.

Piše: Lucija Kapural

Komentari