Pljačke koje se pamte: Maznuli milijun dolara iz blindiranog vozila i nestali u trenutku

S poprišta pljačke. Fotografija: CBS News.

Svakodnevno se silne količine novca prevoze u blindiranim vozilima. Iako ona djeluju neosvojivo svi znamo da tome nije tako. Jedna od pljački koja je to dokazala je i ona koja se zbila u gradu Eden Prairieju u Minnesoti 18. travnja 1989. godine. Zanima li vas kako je ova krađa provedena, zavirite u naš današnji članak.

Blokiranje blindiranog vozila

Kapetan Bill Wyfells koji je tada bio mladi časnik u policiji, živo se još sjeća tog dana, kada je oko 13 sati zaprimio poziv da je opljačkano blindirano vozilo u vlasništvu First State Bank, danas Bremer Bank. Svjedoci kažu da se sve odigralo u trenutku. Ispred parkiranog blindiranog vozila u koje se utovarivao novac zaustavio se kombi dok se istovremeno s njegove stražnje strane parkirao automobil, što je onemogućilo bilo kakvo kretanje vozila s vrijednim teretom.

Smireni pljačkaši

Nakon blokiranja vozila dvojica su muškaraca sa strojnicama svladala zaštitara koji je bio u stražnjem dijelu vozila gdje je utovarivao novac. Nakon što je novac ukraden treći je maskirani muškarac postavio na haubu opljačkanog vozila bombu. Sve se to izdogađalo u svega nekoliko minuta. U pljački su prema svjedocima sudjelovala četiri muškarca koja su uspjela maznuti milijun dolara. Zanimljivo je da su zaštitari kasnije ustvrdili da su pljačkaši bili izuzetno smireni i izverzirani u onome što rade. Sve je išlo kao po špagi. Odavali su dojam specijalaca, a to je potvrdio i agent FBI koji je potom izašao na teren, i rekao je da je sve profesionalno odrađeno. Pokazalo se da je bomba koja je bila postavljena na haubu lažna i da je samo trebala zaokupiti policiju kako bi lopovi lakše pobjegli, a što im je pošlo za rukom.


Pljačkaši nisu pronađeni

Ova su dva pljačkaška vozila kasnije pronađena, no pljačkaši i njihova gotovina nisu. Samo godinu dana kasnije počinjena je vrlo slična pljačka u obližnjem Burnsvilleu, i nije nemoguće da su iza nje stajali isti pljačkaši. Pljačka se uspoređuje i s jednom krađom počinjenom u Baltimoreu u američkoj saveznoj državi Maryland. Potraga za pljačkašima još traje, no kako se čini oni nikada neće biti pronađeni. Pljačkaši su se, vjerujemo, do sada umirovili, osim ako im je u međuvremenu ponestalo novca.

Piše: Sonja Kirchhoffer.

Komentari