Pitanje za milijun dolara: Gdje je danas mozak predsjednika JFK-a?

Jeste li znali da je tijekom obdukcije Johnu F. Kennedyju izvađen mozak, koji je kasnije pohranjen u Nacionalnom arhivu u Washingtonu. Njegov nestanak pokrenuo je brojna pitanja, poput toga gdje je on danas, i onog važnijeg zašto je nestao? Ide li to u prilog onima koji se nazivaju teoretičarima zavjera i smatraju da Oswald nije stvarni, ili bar ne jedini, krivac u ubojstvu? Ukoliko Vam se ova pitanja čine zanimljivim, zavirite u tekst koji slijedi.

Otkriće da nedostaje mozak

U listopadu 1966. utvrđeno je da je netko ukrao mozak Johna F. Kennedyja. Nakon atentata izvršena je obdukcija predsjednikova tijela, a tijekom obdukcije medicinski su radnici uklonili njegov mozak te ga stavili u posudu od nehrđajućeg čelika koju su kasnije pohranili u Nacionalnom arhivu. Mozak je nestao u razdoblju između 1963. i 1966. Nestanak mozga, kao i sama činjenica da su mu izvadili mozak iz tijela, dovela je do pojave različitih teorija o njegovom nestanu, koje dovode u pitanje i dosadašnju rekonstrukciju njegova atentata. Nakon što je utvrđeno da mozak nedostaje državni odvjetnik Ramsey Clark je pokrenuo istragu koja nije polučila nikakve rezultata

Zamjena fotografija?


Međutim, iako je mozak nestao sačuvana je dokumentacija sa fotografijama mozga koje su načinjene nakon obdukcije. Neke od osoba koje su prisustvovale obdukciji smatraju da fotografije predsjednikova mozga, koje se nalaze i danas, u arhivskoj građi nisu fotografije njegovog mozga. Naime, na tim fotografijama predsjednikov  je mozak gotovo cjelovit dok je prema nekim svjedocima mozak imao masivna oštećenja. Nakon atentata predsjednikovo tijelo je odvezeno u Memorijalnu bolnicu Parkland, 22. studenog 1963. Liječnici u Memorijalnoj bolnici u Parklandu su novinarima izjavili da imaju dojam, sudeći prema ozljedama, da je Kennedy ustrijeljen sprijeda, a ne s leđa kako je kasnije rečeno. Da nešto ne štima s fotografijama potvrđuju i dva vjerodostojna izvora. Bivši agent FBI-a Francis X O’Neill mlađi, koji je prisustvovao obdukciji 22. studenog 1963., izjavio je još 1997. da od Kennedyjevog mozga nije ostalo previše, odnosno nedostajalo mu je više od pola mozga. Bivši mornarički fotograf potvrđuje njegovu priču. Fotograf Johan T. Stringer koji je fotkao izvađeni mozak, dva do tri dana nakon obdukcije, tvrdi da su fotografije iz dokumentacije, a koje je obitelj Kennedy dala arhivu, drugačije od onih koje je on snimio. No, nažalost Stringer je sve svoje fotografije s negativima dao osobnom Kennedyjevom liječniku, pokojnom admiralu Georgeu Burkleyju.

Teorija o kradljivcu

Osim predsjednikova mozga nestali su i drugi dijelovi predsjednikove dokumentacije poput stakalca s uzorcima tkiva, krvi i fragmenata kostiju. Nakon predsjednikove smrti taj je materijal bio pohranjen prvotno u sklopu dokumentacije u uredu Tajne službe, a kasnije je završio u ormariću zajedno s drugim medicinskim dokazima te je smješten u Nacionalni arhiv, u sklopu sigurne sobe koja je bila u nadležnosti Kennedyjeve bivše tajnice Evelyn Lincoln. Najnovija teorija Jamesa Swansona, autora knjige o atentatu na Kennedyja, koja je objavljena pod nazivom End of Days: The Assassination of Johna F. Kennedy (“Kraj dana: Ubojstvo Johna F. Kennedyja”), sugerira da je predsjednikov mozak uzeo njegov brat Robert Kennedy uz pomoć svoje pomoćnice Angie Novello, kako bi sakrio dokaze o bolestima od kojih je predsjednik bolovao, a što je, prema istom autoru, skrivao od javnosti dok je bio na dužnosti. Swanson u svojoj knjizi ne dovodi u pitanje postojeću teoriju o ubojstvu predsjednika od strane Oswalda već se bavi ulogom obitelji Kennedy u cijeloj priči kao čimbenikom koji je želio zaštititi obiteljsku čast.

Događaji na dan atentata

New York Times je objavio vijest o predsjednikovoj smrti 22. studenog 1963. Ubijen je u svojoj 46 godina, a kao uzrok smrti navode se ozljede mozga. Tog dana je u jutarnjim satima održao svoj posljednji javni govor, a nakon toga je otišao za Dallas. Ubijen je iz snajpera dok se vozio sa suprugom u automobilu. Za njegovo ubojstvo je osumnjičen Lee Harvey Oswald. Spomenuti je nakon ubojstva napustio zgradu Teksaške knjižnice, gdje je kasnije nađeno skriveno oružje. Po izlasku iz zgrade ubio je policajca na ulici, nakon čega se skrio u kinu, gdje ga je policija kasnije našla i uhitila. Međutim, Oswald nije dugo poživio, dva dana kasnije u podrumu policijske postaje u Dallasu ubijen je od strane vlasnika jedno noćnog kluba, Jacka Rubyja. Istražna je komisija utvrdila da je djelovao sam i da je na predsjednika ispalio tri hica. Tajna služba se s tim izvješćem složila, ali mnogi Amerikanci nisu. Postoji više teorija o tome što se dogodilo toga dana. U izvješću liječnika koji je pisan složenim rječnikom, a kojega ovdje nećemo koristiti, i samo ćemo ga sažeto definirati stoji da je “tijekom atentata ostao bez pola glave”. Iako ovo strašno zvuči, njegov je mozak unatoč tome što je dobrim dijelom bio uništen ostao, čini se, unutar lubanje, koja je, također, bila u fragmentima, no zahvaljujući koži nije došlo do njegovo automatskog izlijevanja iz glave.

Mozak koji je “dobio noge”

Definitivno mozak nije “dobio noge” i nestao sam. Swansonova teorija o tome tko je uzeo njegov mozak je prihvatljiva jer se, prema svemu, može zaključiti da je njegova obitelj arhivu dala lažne fotografije kao fotke Kennedyjeva mozga, no teško je “progutati” da unatoč svemu isti autor prihvaća postojeću raširenu teoriju o ubojstvu koje je počinjeno sa stražnje strane. Ukoliko su teoretičari zavjera u pravu i mozak je nestao kako se ne bi saznalo da je hitac u predsjednika došao s druge strane onda to otvara brojne  implikacije na samu ulogu Oswalda u cijeloj priči. Mozak je netragom nestao, no nažalost teško je za očekivati da će ponovno “dobiti noge” i vratiti se s mjesta s kojega je “pobjegao”.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari