Pernati gorostas: Školarci otkrili 35 milijuna godina star fosil izumrla gigantskog pingvina!

Kawhia, luka na novozelandskome Sjevernom otoku, poprište je uzbudljivog otkrića. Ondje, na području fosilima iz prapovijesti bogate formacije Glen Massey, otkopani su ostaci drevnog pingvina. Vrsta, nazvana Kairuku waewaeroa, okolicu je nastanjivala prije otprilike trideset pet milijuna godina, u razdoblju oligocena.

“Ova ptica srodnik je Kairukua, još jedne davno izumrle vrste pingvina, ali je od iste krupnija te ima znatno duže noge”, ispričao je lokalni znanstvenik Daniel Thomas, profesor paleonologije na Sveučilištu Massey. “Proučavajući izvrsno očuvan skelet, kolege i ja došli smo do zaključka da je Kairuku waewaeroa bio visok otprilike metar i pol, dakle znatno viši od današnjih pingvina, koji su visoki između 40 i 115 centimetara. Zbog snažnih udova, zaključujemo da je bio sjajan plivač te da je mogao zaroniti vrlo duboko”.

Zanimljivo, dragocjeni fosil nisu iskopali znanstvenici, već skupina djece – onovnoškolci koji su s učiteljicom posjetili “Hamilton Junior Naturalist Club” u potrazi za fosilima. Mike Safey, predsjednik toga kluba ljubitelja prirode, kaže da će mališani svoj podvig pamtiti do kraja života. “Imali su privilegij otkriti najpotpuniji kostur drevnog pingvina, što nije mala stvar, pogotovo za svoju prvu znanstvenu ekspediciju”, ispričao je Safey.

Novootkriveni pingvin nedvojbeno je gigant, no prapovijesni Novi Zeland pamti i njegove znatno veće srodnike. Već smo pisali o pernatom gorostasu nazvanom Crossvallia waiparensis. Imao je dimenzije odraslog muškarca, što će reći da je bio visok oko 170 centimetara i težak osamdesetak kilograma. Pripadnici vrste Palaeeudyptes klekowskii težili su pak gotovo 120 kilograma te bili viši od dva metra.

Osim na Novom Zelandu, divovski pingvini živjeli su na otoku Seymour na Antarktici, a geološki i paleontološki podaci sugeriraju da su veze između ta dva područja u paleocenu bile jake, sa sličnom vegetacijom i životinjskim svijetom. Naime, u doba kad su ove ptice živjele, Antarktika je bila pokrivena šumom, a oba su mjesta imala znatno topliju klimu.


Piše: Lucija Kapural

Komentari