Perje ima, ptica nije: Nova vrsta dinosaura identificirana iz jedne jedine kosti!

Na području Katalonije, autonomne zajednice i povijesne regije u sjeveroistočnoj Španjolskoj, znanstvenici su identificirali ranije nepoznatu vrstu dinosaura – i to iz jedne jedine kosti!

Tamarro insperatus, kako je nazvana, bila je uistinu osebujna životinja. Riječ je o gmazu iz porodice troodontidae, u koju ubrajamo dinosaure slične pticama, tzv. ornitopode. Ova stvorenja uvelike se razlikuju po svojim dimenzijama – najmanje vrste, poput 0.8 kilograma teškiog Mei longa, velike su otprilike koliko i današnja ptičica kiwi, dok su krilati giganti, kao što je četrdeset sedam kilograma teška mrcina Troodon formosus, veće i od nandua, najvećih živućih američkih ptica.

Tamarro insperatus bio je srednje velik pripadnik roda, sa zakržljalim krilima i snažnim udovima. Živio je prije šezdeset i šest milijuna godina, na samom kraju krede, nedugo prije nego što je udar asteroida s lica Zemlje zbrisao dinosaure. “U to vrijeme, europski kontinent bio je napučen raznolikim i vrlo specifičnim zajednicama dinosaura i drugih kralježnjaka. Mnoga od anatomskih obilježja tih životinja bila su generirana nedostatkom prostora i resursa u njihovim staništima”, ispričao je voditelj istraživanja Albert Sellés, paleontolog s Universitat Autònoma de Barcelona. “Histološka analiza kosti novootkrivene jedinke pokazala je neobičan uzorak rasta. Ovaj gmaz je, čini se, rastao vrlo brzo, da bi se razvoj rano zaustavio”.

Porodica troodontidae značajna je još po nečemu: komparativnom analizom fosila njenih pripadnika, znanstvenici su otkrili da dinosauri nisu bili hladnokrvne životinje, kako je struka ranije mislila. Oni su, naime, na evolucijskoj točki između ptica, koje su toplokrvne, i gmazova, koji su hladnokrvni. Nedavna otkrića upućuju na zaključak da je tjelesna temperatura ovih izumrlih životinja bila viša od temperature okruženja u kojem su živjele, što je netipično za gmazove. Ova spoznaja mogla bi dati odgovor i na pitanje zašto su neki dinosauri imali perje – po svoj prilici im je isprva omogućavalo održavati tjelesnu temperaturu, da bi tek kasnije postalo atribut za seksualno privlačenje partnera.


Piše: Lucija Kapural

Komentari