Ovo ni Bondovom zlikovcu ne bi palo napamet: Suludi Hitlerov plan o otmici pape

Pokrenuo je prvu javnu kampanju protiv pušenja u svojoj zemlji, obožavao je “Disneyeve” crtiće, bio je zakleti vegetarijanac i ljubitelj životinja, a časopis “Time” 1938. godine ga je proglasio čovjekom godine. Ujedno je bio jedan od najgorih zločinaca u svjetskoj povijesti. Govorimo, dakako, o Adolfu Hitleru. Do koje je mjere patološki napuhani ego nacističkog führera zamagljivao njegovu moć prosudbe, svjedoči sljedeća bizarna priča!

Nedugo nakon što se dočepao vlasti, Hitler je shvatio poraznu činjenicu: lokalne katoličke škole nisu se baš pretrgle da mu ukažu dužno poštovanje u vidu isticanja njegovih fotografija u svakoj učionici. “Nepravda” je brzo ispravljena: raspela i crteži Isusa su uklonjeni i zamijenjeni golemim führerovim portretima. Zamijenivši sina Božjeg samim sobom, Hitler je odlučio poduzeti sljedeći logičan korak – ukloniti papu. Nije se radilo samo o realizaciji njegove dajne ideje o napuštanju svih religija i proglašenju sebe nekom vrstom božanstva: poglavar Katoličke crkve zamjerio mu se 1943. godine, kad je javno osudio nacističko gaženje ljudskih prava.

Plan o otmici Pija XII. kao da je rođen u glavi kakva Bondovog zlikovca… Nakon što se isti najeo ludih gljiva u društvu Ilije Čvorovića. Hitler je pozvao Karla Wolffa, generala SS-a, u svoj ured. Konspirativno se nagnuo prema njemu te mu izložio svoj “ingeniozni” plan o okupaciji Vatikana, odnosno zarobljavanju pape i pljenidbi zlata te crkvenih dokumenata. Nakon toga, nastavio je Hitler iznositi suludu zamisao, druga skupina nacističkih vojnika trebala bi se infiltriati u Sveti grad, pretvarajući se da je riječ o papinim spasiteljima. Ideja je bila da prvu grupu nacista proglase talijanskim plaćenicima i pobiju, a potom, u čitavom tom kaosu, “slučajno” ustrijele i Svetog oca.

Wolff možda nije bio duša od čovjeka, ali nipošto nije bio ni budala. Shvativši da je Hitlerov plan blago rečeno psihotičan, o njemu je izvijestio Talijane, koji su s pravom bili bijesni. General nije bio osobito suptilan – o Hitlerovom planu je progovorio za “Avvenire”, talijanski list u vlasništvu Katoličke crkve!

Piše: Lucija Kapural


Komentari