Ove predmete svakodnevno koristimo a ne znamo im funkciju: Evo čemu služe!

Jeste li se ikad pitali koja je funkcija onoga malog džepa na trapericama? Zašto žlica za špagete ima rupu u sredini? Čemu služe brazde na kovanicama? Ako u duhu Jerryja Seinfelda volite zdvajati nad predmetima koje svakodnevno koristite, pomno proučite naredne retke! Uvjereni smo da će vas mnoga od sljedećih objašnjenja itekako iznenaditi.

Minijaturni džep na trapericama

Džepovi na trapericama imaju standardan raspored – dva naprijed, dva straga te neobičan, naoko posve nepraktičan minijaturni prednji džep. Čemu on, dovraga, služi? Legendarni Steve Jobs svojedobno se našalio da je taj džepić napravljen da u njega stane iPod. Zgodna reklama, svakako, ali je taj komad tkanine postojao puno prije spomenutog gadgeta. Rješenje misterija pružila je kompanija “Levi Strauss” na svojoj službenoj stranici: “Maleni džep na trapericama napravljen je koncem devetnaestog stoljeća. Tijekom zlatne groznice, kauboji su džepne satove nosili na prslucima, pa su ih tijekom rada često znali gubiti. Tada je proizvođač najpoznatijih traperica dodao manji džep unutar standardnog, kako bi imali gdje sigurno smjestiti satove”. S vremenom je džepić izgubio prvotnu funkciju i sad se koristi za odlaganje sitnih stvari, od šalabahtera do prezervativa.

Rupa na žlici za špagete

Zacijelo u kuhinji imate onu veliku žlicu za špagete, s rupom u sredini, i damo se kladiti da ne znate čemu sve ta rupa služi. Očitog razloga vjerojatno ste se domislili: da se procijedi voda u trenutku kad kušamo tijesto kako bismo provjerili je li dovoljno kuhano. Rupa, međutim, služi i kao dozator. Naime, količina špageta koja stane u nju odgovara standardnoj porciji za jednu osobu. Ovaj koristan kuhinjski pribor izumljen je sredinom prošlog stoljeća, dakako, u Italiji.


Gratis tkanina i prstenčić na košulji

Komad tkanine koji se često dobiva uz košulju ne služi kao potencijalna zakrpa. Riječ je o tehničkom uzorku tkanine, osmišljenom da se testira reakcija deterdženta za pranje rublja na tom materijalu. Ovoga se, priznajemo, nikad ne bismo dosjetili! Kad smo već kod košulje, možda ste primijetili prstenčić koji se nalazi na poleđini ovoga odjevnog predmeta. Osmišljen 1960. godine u SAD-u, služio je za vješanje košulja u svlačionicama teretana, gdje najčešće nije bilo ormarića i vješalica. Danas ima samo dekorativnu funkciju.

Ispupčenja na tastaturi

Jeste li ikad primijetili da se ispod slova “f” i “j” na tipkovnici računala nalaze malene ispupčene linije? Nisu tu zbog dekoracije niti hira proizvođača: pomažu korisnicima da pravilno postave prste na tastaturi. Ako kažiprst lijeve ruke stavite na “f”, a desne na “j”, ostale prste možete pozicionirati na “d”, “s”, “a”, odnosno “k”, “l”, “č”, a palčeve na razmak. To vam omogućuje da tipkate ne gledajući u tastaturu. Ispupčenja je patentirala June E. Botich, s ciljem da poboljša brzinu i točnost korisnika tipkovnice. Ne treba napominjati da je njen izum od velike koristi slijepim osobama.

Brazde na kovanicama

U vrijeme kad su se novčići izrađivali od zlata i srebra, mnogi su strugali njihove rubove kako bi ukrali malo dragocjenog materijala. Da bi se izbjegla ova praksa, zbog koje su novčići malo-pomalo gubili na težini te u konačnici postajali neupotrebljivi, počele su se izrađivati kovanice sa specijalnim brazdama na rubu. Kod njih se odmah moglo vidjeti jesu li oštećene ili krivotvorene. Danas te brazde imaju drugačiju namjenu – pomažu slijepcima da razlikuju pojedine kovanice.

Piše: Lucija Kapural

Komentari