Ovaj zastrašujući leteći gmaz mogao je pojesti krokodila za doručak!

Ilustracija: YouTube screnshot

U evoluciji kralježnjaka tri puta su se pojavile životinje sa sposobnošću leta. Prvi su bili pterosauri, a ptice i šišmiši na red su došli kasnije. Ove izumrle životinje često se pribrajaju dinosaurima, što nije ispravno – dinosaurima pripadaju isključivo gmazovi s uspravnim stavom.

Zahvaljujući brojnim fosilnim ostacima pronađenim u jurskim i krednim morskim naslagama na području zapadne Europe, istočne Afrike i Sjeverne Amerike, znanstvenici su zaključili da su ovi gmazovi letjeli pomoću kožne opne koja je bila razvučena između jako produljena petog prsta prednjih nogu i ostalih prstiju stražnjih udova. Neki su bili veličine vrapca; drugi su, poput gigantskog pteranodona, mahali krilima promjera devet metara.

Prije dvije godine, u šumama američke savezne države Utah, paleontolozi su otkrili fosilne ostatke ranije nepoznate vrste pterosaura, stare otprilike 210 milijuna godina. “Lubanja je bila netaknuta, bez ijedne pukotine, što je rijetkost kod nalaza ove starosti”, ispričao je voditelj istraživanja Brooks Britt, profesor na uglednom sveučilištu Brigham Young. “Deteljno smo proučili ostatke i zaključili da se radi o uistinu fascinantnoj vrsti. Ovaj ‘mališan’, dovoljno velik i snažan da pojede krokodila, imao je glavu nalik gigantskoj ptici, stražnje udove slične onima u krtica te oštru bodlju na vrhu repa. Kad biste, nekim čudom, mogli vidjeti kako jedan ovakav pterosaur leti prema vama otvorenih čeljusti, premrli biste od straha”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari