Ovaj arheološki lokalitet ključan je za razumijevanje rane povijesti čovječanstva

Na području Serengetija, prostrana savanskog područja u sjevernom dijelu afričke države Tanzanije, smjestio se impresivni klanac Olduvai. Riječ je o arheološkom nalazištu ključnom za razumijevanje rane povijesti čovječanstva. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ovu riznicu ostataka iz zore čovjeka istraživali su supružnici Louis i Mary Leakey, Osim australopiteka i Homo habilisa, Leakeyevi, paleoantropolog i arheologinja, na ležištu starom dva milijuna godina pronašli su ostatke vrsta Homo erectus i Homo sapiens. Louis Leakey je vrstu Homo habilis odredio kao prvi stupanj razvitka roda Homo, no taj hominid i danas zbunjuje struku.

Pripadnici te vrste su, naime, bili vrlo raznoliki, pa mnogi stručnjaci smatraju kako tek s nastupom idućeg predstavnika hominida, Homo erectusa, stvari postaju jasnije. Prema novijim spoznajama, Homo erectus stoji na raskrižju: sve ranije vrste bile su majmunolike, a one nakon njega evidentno ljudske u izgledu i ponašanju. Homo erectus je prvi hominid koji je imao proporcije i uspravno držanje današnjeg čovjeka, prvi koji se naučio služiti vatrom i prvi koji je počeo graditi nastambe. Ova skupina živjela je tijekom pleistocena, a s afričkog kontinenta proširila se u Europu i Aziju.

Nakon prodora ljudi u izvanafrička područja, došlo je do bioloških prilagodbi klimatski drugačijem podneblju. Najznačajnija je od tih adaptacija bio je gubitak krzna – označila je očiglednu razliku čovjeka i čovjekolikog majmuna. Nadalje, obujam mozga Homo erectusa bio je znatno veći nego u njegovih preteča, kosti su mu bile deblje, a uz to je, umjesto majmunske gubice, imao pravi nos. Vrsta je, slaže se većina stručnjaka, izumrla prije neštpo više od stotinu tisuća godina.

Piše: Lucija Kapural


Komentari