Otkriven mural koji prikazuje stravično pretkolumbovsko božanstvo, pauka oboružanog nožem!

Na sjeverozapadu Perua, u regiji La Libertad, lokalni farmeri su, šireći plantaže šećerne trske i avokada, otkrili mural sablasnog izgleda. Arheolozi su utvrdili da je prikaz golemog pauka oboružanog nožem stvoren na zidu hrama koji su, prije otprilike 3.200 godina, podigli pripadnici civilizacije Cupisnique. “Stilizirani antropomorfni pauk”, kako ga je opisao voditelj iskopavanja Franco Jordán, prikazuje božanstvo koje je ova pretkolumbovska kultura štovala i kojem je možda prinosila žrtve. “Ovo mjesto je, pretpostavljamo, imalo ritualno značenje. Jesu li Cupisnique Indijanci žrtvovali ljude božanskom pauku, kao što su to njihovi nasljednici, Moche, dokazano činili, tek trebamo ustanoviti”, ispričao je Jordán.

Budući da mural gleda na rijeku koja dijeli dolinu Virú na dva jednaka dijela, stručnjak pretpostavlja kako je božanstvo bilo povezano s vodom, odnosno svetim ceremonijama održavanim tijekom kišne sezone, od siječnja do ožujka, kad je razina vode u rijeci bila najviša. Kultura Cupisnique u ovom je području cvala od trinaestog stoljeća prije Krista do prvog stoljeća nove ere, stvorivši prve hramove na južnoameričkom tlu. Božanstvo u obliku pauka često je predstavljano na grnčariji, a bilo je povezano s plodnošću.

Civilizacija Moche, koja ju je naslijedila, od nje je preuzela štovanje Velikog pauka. Što se nje tiče, dokazi o prinošenju danka u krvi ovom entitetu su brojni. Svećenici bi među podanicima odabrali dvojicu mladih ratnika te im naložili da se bore. Pobjednik bi poraženog odvukao u dvoranu za žrtvovanje. Ta prostorija bila je ukrašena zidnim reljefima koji su prikazivali okrutno božanstvo u liku antropomorfnog pauka. Nakon što bi žrtvu položio na oltar, pobjednik bi joj rasporio vrat, a dok bi se nesretni još čovjek koprcao, svećenik bi pohitao do njegova prerezanog vrata s kaležom, spretno ga puneći. Pehar s crvenom tekućinom potom bi se ponudio već spomenutom bogu-pauku, a pobjednički ratnik potom se i sam mogao “osladiti” još vrelom krvlju protivnika!


Piše: Lucija Kapural

Komentari