Otkriven drevni parazit koji modificira ponašanje domaćina

Dvojica paleontologa, Francuz i Amerikanac, u baltičkoj regiji su otkrili ranije nepoznatu vrstu drevne parazitske gljive. Allocordyceps baltica, kako je nazvana, “na grbači” jednoga golemog mrava živjela je prije više od pedeset milijuna godina. Kako su kukac i nametnik ostali očuvani toliko dugo?

Tajna je u jantaru, gustoj žutoj smoli koja, nakon što se stvrdne, funkcionira kao svojevrsna vremenska kapsula i kojoj paleontologija duguje brojne uzbudljive nalaze. “Riječ je o tzv. mravu stolaru, kukcu dugačkom preko tri centimetra koji nastanjuje šumska područja diljem svijeta, praveći nastambe u trulom drveću”, ispričao je George Poinar Jr., profesor s Državnog sveučilišta Oregona. “Današnji mravi domaćini su brojnih neobičnih parazita, uključujući one koji modoficiraju njihovo ponašanje. Gljivičnim patogenima osobito su podložni mravi stolari: neki od njih doslovce počinju proždirati biljke prije nego što uginu. Čini se da ni njihovi davni preci toga nisu bili pošteđeni”.

U trenutku kad su ostali zarobljeni u jantaru, domaćin i parazit još uvijek su bili živi. Neobična struktura vidljiva na glavi mrava bile su spore parazitske gljive. “Ovo je najstariji primjer parazitskog djelovanja neke gljive, što naš nalaz čini neobično važnim”, s ponosom ističe Poinar.

Piše: Lucija Kapural


Komentari