Otkaz donosi smrt: Neobičan slučaj Romola Ribolle

Povijest je puna primjera bizarnih smrti. Atila Bič Božji navodno je izdahnuo nakon obilnog krvarenja iz nosa; legendarnu plesačicu Isadoru Duncan udavio je vlastiti šal, zaplevši se za osovinu automobila; arhitekt Stanford White ubijen je na krovu Madison Square Gardena, zgrade na kojoj je radio… Kao što svjedoči primjer bračnog para Ribolla, koji je 1981. godine punio stupce talijanskih tiskovina, ni obični smrtnici ponekad nisu pošteđeni neobičnih smrti.

Život Romola Ribolle, sredovječnog muškarca iz predgrađa Pise, nije bio osobito uzbudljiv. Radio je kao knjigovođa, povremeno odlazio sa suprugom u kino, a vrhunac tjedna predstavljale su kartaške partije s rođakom Giaccomom. Ipak, ovaj skroman i samozatajan čovjek bio je zadovoljan: zdravlje ga je služilo, žena mu je bila razmjerno dobrodržeća i nije puno prigovarala, djeca su imala solidne ocjene, a krov koji je prokišnjavao bio je friško popravljen. A onda se preko noći sve promijenilo.

Nakon što je dobio otkaz u firmi u kojoj je radio petnaest godina, Ribolla je bio shrvan, ali je čvrsto vjerovao da će uskoro pronaći novo zaposlenje. Kako su mjeseci prolazili, a od posla nije našao ni “p”, sve dublje je tonuo u depresiju. “Kako će otplatiti kredit? Kako će vratiti dug Giaccomu, koji im je svesrdno pomagao? Tko će platiti nastavak školovanja djeci?”, pitanja su koja mu nisu dala spavati. Očajan i posramljen, odlučio si je presuditi.

Toga ledena siječanjskog jutra, uzeo je stari očev pištolj, sjeo za kuhinjski stol i prislonio cijev uz glavu. U tom trenutku u prostoriju je ušla Maria, njegova bolja polovica. “Romolo, ne čini to! Misli na djecu!”, viknula je žena, hvatajući se za glavu. “Bolje im je bez ovakva nesposobnog oca!”, odvratio je on. Maria se nije predavala. Duže od sat vremena suprugu je nizala argumente za ostanak na životu, pa je ovaj u konačnici kapitulirao. “Oprosti mi, voljena, ne znam gdje mi je bila pamet!” procijedio je. Nakon što se dobro isplakao, odbacio je pištolj i potrčao ženi u zagrljaj… Veliki Kosac je, međutim, imao drugačiji plan. Pištolj je pao na pod i opalio, a metak je završio u Marijinoj glavi. Nesretna žena ostala je na mjestu mrtva.

Piše: Lucija Kapural


Komentari