Otimači tijela iz grobova ili gdje je nestalo tijelo Charliea Chaplina?

Klasični grobovi u zapadnom razvijenom svijetu pomalo postaju stvar prošlosti i zamjenjuju ih daleko praktičniji ekološki ukopi. Naravno, u Hrvatskoj se takve stvari ne prakticiraju. I vjerojatno će proći desetljeće ili dva, da se u nas pravno reguliraju novi načini ukopa odnosno pohrane tijela. Prvi i osnovi razlog za novi oblik pokapanja je želja da se prema prirodi odnosimo odgovorno, a drugi da svoje potomstvo lišimo brige za propadajuća tijela jer rodbina će, budimo iskreni, kroz nekoliko desetljeća prestati plaćati grobna mjesta. Tada ostaci postaju problem. No, takvi bi ukopi stali na kraj i pljačkašima grobova, a koji se odlučju na otvaranje grobnica iz raznih razloga napose zbog otkupnine kada su u pitanju slavne osobe, zbog pljačke, a nekada se grobovi otvaraju i zbog kanibalizma. Ovdje ćemo se pozabaviti grobom slavnog engleskog glumca i redatelja Charlesa Chaplina, i otmicom njegova tijela.

Otvoren grob, a tijela nigdje

Slavni glumac nijemog filma umro je na Božić 1977. godine, u osamdeset i osmoj godini života, nakon čega je pokopan u švicarskom selu Crosier-sur-Vevey smještenom u brdima iznad Ženevskog jezera, u blizini Lausanne u Švicarskoj. Nekoliko mjeseci nakon pogreba, njegov je grob pronađen otvoren, a u grobu nije bilo ni tijela ni lijesa. Tragovi koji su ostali u travi ukazivali su da je lijes odvučen u obližnju ulicu i prevezen najvjerojatnije kamionom na nepoznato mjesto. Nikome nije bilo jasno zašto se to dogodilo. Javila su se razna naklapanja, kako to već biva, između ostalog se pretpostavljalo da je tijelo ukrao neki malo prolupali obožavatelj ili obožavateljica, kao i da je netko smatrao da mu tijelo treba počivati u domovini , a ne u stranoj zemlji.

Chaplin bi se cijelom scenariju samo dobro nasmijao

Ispostavilo se da su naklapanja bila potpuno netočna i da je riječ o otimačima tijela, koji su za njegov leš tražili otkupninu nešto veću od 330 000 britanskih funti, što bi danas iznosilo približno oko 1,7 milijuna funti. Međutim, na iznenađenje svih Chaplinova udovica Oona O’Neill jednostavno nije željela platiti otkupninu. Smatrala je da bi se njezin suprug tome dobro nasmijao te da joj tijelo nije potrebno jer ima uspomene. Ipak, kako bi policija uhitila odgovorne, razgovarala je s njima telefonski, i to u više navrata. Otmičari su nakon što su shvatili da će teško iz nje izvući novac, počeli s ucjenjivanjem kojim su na osnovu njihove najmlađe djece pokušali doći do novca. Onna je Chaplinu bila četvrta supruga te je od njega bila mlada čak 36 godina. U Švicarskoj su se nastanili nakon što je Chaplin saznao da ga optužuju za komunističke sklonosti. Zahvaljujući Ooninoj suradnji policija je uspjela otimačima tijela ući u trag. Na kraju su jednog od otimača uhvatili u Lausanni u Švicarskoj.


Ideja za zločin proizašla iz novina

Otimači su bili automehaničari, pridošlice iz istočne Europe. Vođa akcije bio je Roman Wardas (24) iz Poljske, dok je drugi sudionik bio Bugarin, Gantscho Ganev, (38). Na taj su način obojica pokušali riješiti svoje financijske probleme, a sudeći prema količini tražene otkupnine bilo je to ujedno riješenje za  cjeloživotne probleme kako svoje tako i svojih potomaka. Poljak je bio organizator krađe i osuđen je na četiri i pol godine teškog rada, a na taj “očajnički” čin naveo ga je sličan zločin počinjen u Italiji, a za koji je saznao iz novina. Bugarin je osuđen samo na 18 mjeseci uvjetne kazne jer se ispostavilo da je bio samo ispomoć u prenošenju tijela. Chaplinovo tijelo je nađeno zakopano na nešto manje od 20 km udaljenosti od prvotnog groba u blizini Ženevskog jezera. Nakon pronalaska je ponovno ukopan u istu grobnicu, ali ovaj puta u betonsku, kako bi se spriječili takvi novi pokušaji u budućnosti.

Ostavljeno tijelo Benny Hilla

Donekle sličan primjer krađe na groblju dogodio se u Engleskoj na grobu na kojem je pokopan slavni komičar Benny Hill koji je umro 1992. Grobnica je otvorena šest mjeseci nakon pokopa. Međutim ovdje je samo skinut poklopac lijesa dok je tijelo bilo unutra. Navodno su pljačkaši tražili dragocjenosti jer se raširila priča da je ovaj glumac sahranjen s mnoštvom zlata i srebra.

Može se postaviti pitanje koliko pokojnici, osobito oni slavni i bogati, doista mogu u klasičnim pokopima, uvjetno rečeno, uživati u miru.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari