“Otac” slavna britanskog glumca bio je istaknuti borac protiv apartheida te osobni prijatelj Nelsona Mandele!

Kad su ga pitali kako bi se opisao jednom riječju, Orlando Bloom kao iz topa je ispalio: “avanturist”. Ovisnik o adrenalinu, ludovao je na motociklima, skijama i skateboardima, okušao se u surfanju, bungee-jumpingu i skakanju iz padobrana, jahao je devu po pustinjskim dinama te čak bio član ekspedicije na Antarktiku. Kako je mnoge od navedenih aktivnosti prakticirao pijan kao letva, ne čudi podatak da je lomio valjda svaku kost u tijelu, a triput i lubanju. Lomio je i ženska srca: atletska muskulatura, sanjarski pogled, nehajno razbarušena kosa, seksi britanski naglasak i milijuni na bankovnom računu neki su od razloga zbog kojih mu je malo koja rekla “ne”. Donosimo uzbudljivu životnu priču talentirana britanskog glumca!

 Obiteljska tajna

Orlando Jonathan Blanchard Bloom rođen je 1977. u Canterburyju, gradu u engleskom okrugu Kent. Majka Sonia, direktorica škole stranih jezika, i otac Harry, odvjetnik, pisac i borac za ljudska prava, imali su uzbudljiv život prije nego što su se skrasili u Engleskoj: ona, kći uglednog kirurga, odrasla je u Calcutti, pomažući siromašnim obiteljima; on je pak godinama živio u Južnoj Africi – bio je istaknuti borac protiv apartheida te osobni prijatelj Nelsona Mandele! Djeca, Samantha i dvije godine mlađi Orlando, još kao balavci su proputovali svijet, a mama i tata kupovali su im najskuplje igračke. Sonia je iznad svega cijenila umjetnost – dom Bloomovih bio je prepun slika i antikviteta, a klasična glazba uvijek je svirala u pozadini (sina je nazvala po Orlandu Gibbonsu, skladatelju iz šesnaestog stoljeća).

Obiteljska idila nije bila dugog vijeka – nekoliko dana prije dječakova četvrtog rođendana, Harry je umro od moždanog udara. Orlando, očev mezimac, bio je u takvom šoku da tjednima nije progovorio ni riječi. Kako bi mu podigla moral, majka ga je odvela na skijanje u francuske Alpe. S putovanja se vratio s nogom u gipsu, a kako je slomio kost na dva mjeseca, tjednima je bio prisiljen ležati u krevetu. Za hiperaktivnog dječaka, ti dani bili su tortura. Dosađujući se ispred televizora, doslovce je proždirao čokoladice, a slatkog poroka nije se uspio odreći ni godinama nakon što je ponovno stao na noge. Kad je krenuo u školu, bio je barem deset kilograma teži od vršnjaka, što mu je priskrbilo zadirkivanje razrednih kolega. Nije to bio jedini razlog zbog kojeg je mrzio odlaziti na nastavu. Premda bistro i znatiželjno dijete, nikako nije uspijevao svladati čitanje i pisanje. Pokazalo se da boluje od teškog oblika disleksije.


Ono malo samopouzdanja koje je imao raspršilo se kad mu je, kao 13-godišnjaku, majka otkrila šokantnu istinu, da njegov biološki otac nije pokojni Harry Bloom, nego dugogodišnji obiteljski prijatelj Colin Stone! Nije bila riječ o preljubu nego dogovorenom činu: Sonia je s Colinom zanijela na zahtjev muža, koji nije mogao imati djece pa je prihvatio potomke drugog muškarca kao svoje. Unatoč razumnom objašnjenju, momak je bio shrvan. “Colin je divan čovjek koji me kasnije posvojio kao sina, ali mi je bilo teško prihvatiti istinu o mome podrijetlu. Osjećao sam se kao biljka kojoj su iščupali korijene”, ispričao je.

Liječnici su vjerovali da će završiti u invalidskim kolicima!

Izlaz iz emocionalne krize pronašao je u umjetnosti. Voditeljica dramske grupe, koja je prva prepoznala njegov talent, povjerila mu je glavnu ulogu u školskoj predstavi povodom kraja polugodišta. Talentirani momak nagrađen je burnim pljeskom, a curice koje su mu se ranije podsmjehivale sada su mu na školskim hodnicima upućivale medene osmijehe (tome je dijelom doprinijela činjenica da se u pubertetu naglo “protegnuo” te više nije bio poznat kao “onaj debeli”).

Nakon mature, iz prve je položio prijemni ispit na prestižnoj dramskoj akademiji Guildhall, koju su završili i Damien Lewis, Ewan McGregor, Daniel Craig, Joseph Fiennes te Michelle Dockery. Život u unajmljenu londonskom stančiću, koji je dijelio sa dvojicom vječno pijanih cimera, bio je pun izazova. Kako bi podmirio troškove stanarine, zaposlio se na streljani. Gazda mu je dopustio da i sam opali iz puške, što mu je priskrbilo ozljedu prsnog koša. Bio je to tek početak niza bizarnih nezgoda, kojima je najčešće kumovao alkohol.

Već kao student odradio je nekoliko zapaženih predstava, a ubrzo je počeo nastupati i na televiziji. Pojavio se u epizodnim ulogama u serijalima “Casualty” i “Umorstva u Midsomeru” (zanimljivo, njegov lik u potonjem raspravlja o djelu koje će Bloomu promijeniti život, Tolkienovom “Gospodaru prstenova”!), a na velikom platnu je debitirao ulogom muške prostitutke u filmu “Wilde”, biografskoj drami o Oscaru Wildeu. S lovom koju mu je donio potonji uradak kupio je motocikl, a nastavak priče već možete pogoditi: pijan je sjeo za volan, jurio kao budala te završio u bolnici s frakturom lubanje. Oporavio se brzo, ali pameti nije došao. Na utakmici ragbija slomio je nos; skulptura konja koju je majstorski izradio prignječila mu je nožni prst, a iz barske tučnjava, za koju se sjeća da ju je izazvao ali ne i zašto, izišao je sa zavojima na usijanoj glavi i longetom na lijevoj ruci. “Bio sam mlad, neodgovoran i uvjeren da sam nedodirljiv”, prisjeća se.

Da nije nedodirljiv, doznao je kao 21-godišnjak. Nakon zabave s prijateljima, tijekom koje je ispraznio desetak limenki piva, odlučio je prijeći s jedne krovne terase na drugu. Žlijeb pod njegovom nogom je popustio, a on je pao s visine od dva kata, smrskavši nekoliko kralješaka. Liječnici su vjerovali da će ostatak života biti prikovan za invalidska kolica. “Do tada nisam cijenio život niti razmišljao o smrti. Četiri dana, koliko sam čekao operaciju, proveo sam zureći u strop, kontemplirajući o vlastitoj gluposti i moleći boga da mi pomogne”, ispričao je. Molitve su mu uslišane: bolnicu je napustio nakon tri tjedna, i to na vlastitim nogama. Konačno mu je “došlo iz dupeta u glavu” pa je, umjesto alkohola, počeo ispijati sokove i mineralnu vodu, a obožavani motocikl je poklonio cimeru za rođendan.

Zagonetna tetovaža

Nakon intenzivne fizikalne terapije, vratio se na pozornicu. Igrom slučaja, jedne večeri u publici se zatekao bradati muškarac po imenu – Peter Jackson. Nakon predstave, slavni redatelj pristupio je mladome glumcu te ga pozvao na audiciju za svoj novi projekt. Samo dva dana nakon diplome, Bloom je dobio ulogu koja će ga vinuti u zvjezdanu orbitu: onu Legolasa u “Gospodaru prstenova”, plavokosog vilenjaka vještog s lukom i strijelom. Zahvaljujući Legolasu, članstvo u streljačkim klubovima naglo je naraslo, a Bloom je te 2004. godine bio osoba čije je ime najčešće upisivano u Googleovu tražilicu!

U osamnaest mjeseci, koliko je trajalo snimanje čuvene trilogije na Novom Zelandu, jako se zbližio s kolegama, napose Viggom Mortensenom. U pauzama od posla, dvojica prijatelja podbadali su jedan drugog. “Imaš divnu kosu, vilenjačiću, uvjeren sam da su momci ludi za tobom”, cerekao bi se Viggo, uživljen u lik. “Začepi, ti prljavo ljudsko biće. Mi vilenjaci smo seksi, a uz to besmrtni!”, poklopio bi ga mlađi kolega. Upravo Viggo se prvi našao uz Orlanda kad je ovaj, tvrdoglavo inzistirajući na tome da sve kaskaderske scene izvede sam, pao s konja i slomio rebro. “Bio je prestravljen. Na kraju sam ja, već navikao na ozljede tog tipa, morao tješiti njega”, smije se Britanac. Kad je pala zadnja klapa, devetorica glavnih glumaca otišli su u salon za tetoviranje. Za uspomenu, svaki od njih je dao tetovirati riječ “devet”, koliko ima članova “Prstenove družine”, na vilenjačkom jeziku Tengwar. John Rhys Davies, koji je utjelovio Gimlija, prepao se kao zec, pa se umjesto njega tetovirao filmski dvojnik!

U “Padu crnog jastreba”, ratnoj drami Ridleya Scotta, bio je uvjerljiv u ulozi idealistički nastrojenog vojnika. Umjetnost je oponašala život: njegov lik se oporavljao od teške ozljede kralješnice! Angažman u Disneyevoj franšizi “Pirati s Kariba” učinio ga je jednim od najbolje plaćenih glumaca te mu pružio priliku raditi s idolom Johnnyjem Deppom. “On je genij, a uz to nevjerojatno skroman čovjek”, nahvalio je Deppa. S Keirom Knightley, koja je glumila njegovu dragu, imao je manje ugodno iskustvo. Bezobrazna glumica je, naime, u intervjuu rekla da se Orlando “grozno ljubi, a uz to smrdi na kebab”, nakon čega je njihov odnos bio više nego hladan.

Mačevalačku vještinu pokazao je i u “Troji” (iskusniji kolega Brad Pitt ga je u nekoliko navrata spašavao od raspomamljenih obožavateljica) te u “Kraljevstvu nebeskom”, ponovnoj suradnji sa Scottom (na setu u Maroku, kolege su otkrili njegovu neobičnu fobiju – kad je ugledao svinju, odbacio je mač te počeo bježati, vrišteći poput curice!). “U rijetkim filmovima u kojima mi ne daju mač u ruke, inzistiram da to oružje ipak bude pored mene na snimanju, kako bih se osjećao opušteno”, našalio se.

Želeći se dokazati kao karakterni glumac, prihvatio je ulogu u drami “Šaka od bedaka”, portretiravši priglupog momka koji igrom slučaja završi u boksačkom ringu. Da ima smisla za humor, dokazao je gostujući u serijalu “Statisti”: glumio je arogantnu, taštu verziju samog sebe, a upravo na njegovo inzistiranje scenaristi su ubacili geg u kojem čupa kosu jer se Depp, na kojeg je tobože ljubomoran, bolje plasirao na listi najzgodnijih muškaraca Hollywooda!

Piše: Lucija Kapural

Komentari