Ostatci zrakoplova Saint-Exuperyja otkriveni nakon šest desetljeća

Saint-Exuperyjeva narukvica koju je našao ribar

Započet ćemo ovaj tekst s Saint-Exuperyjevom rečenicom: “Pitam se ne svijetle li zvijezde radi toga da bi svatko od nas mogao pronaći svoju.” Nošen filozofskim i empatičnim stavovima prema životu i svijetu  Saint-Exupery krenuo je na neki način put visina u potrazi za svojom zvijezdom, no ta je potraga, nažalost, tragično završila.

Nestanak u ljeto 1944.

Zrakoplovac i pisac jedne od najprodavanijih knjiga na svijetu Antoine de Saint-Exupery nestao je u svojim ranim četrdesetim tijekom izviđačkog leta za savezničke snage u noći 31. srpnja 1944. U tom trenutku pripremala se operacija Dragoon, odnosno saveznička invazija na jug Francuske. Saint-Exupery je poletio s aerodroma na otoku Korzici, kako bi fotografirao područje Grenoblea u Francuskoj.

Teorije nestanka i jedna narukvica


Postojalo je više teorija njegova nestanka. Tako su jedni vjerovali da je oboren dok je letio iznad neprijateljskog područja, drugi da je izgubio kontrolu nad svojim zrakoplovom, a neki su čak smatrali da si je oduzeo život. Godine 1998. ribar Jean-Claude Bianco pronašao je srebrnu identifikcijsku narukvicu s imenom Saint-Exupéryja u svojoj ribarskoj mreži, nedaleko Marseillea. Ipak, njegovo je otkriće bilo od velike koristi jer je pobudilo sjećanje na lokalnog ronioca koji je prijavio da je našao krhotine aviona na dnu Sredozemlja još u 80-im godinama 20. stoljeća. Ronilaca Luc Vanrell proučavao je bilješke o oborenim avionima na tom području, pa i ovog relativno nedavno prijavljenog, te je tražio dopuštenje francuskog ministarstva kulture da provede analizu tih zadnjih nalaza.

Nalazak zrakoplova sa serijskim brojem

Nakon dobivanja dozvole skupina ronilaca proučavala je ostatke zrakoplova locirane na 60 do 90 metara dubine, položene na oko tri kilometra od obale između gradova Marseillea i Cassisa. Ključni je dio nalaza bio djelić repa sa serijskim brojem, na temelju kojega je utvrđeno da je pripadao francuskom piscu i pilotu. Ovo otkriće je navelo Nijemca Horsta Ripperta da kaže da je upravo on oborio taj zrakoplov. Treba nadodati da istražitelji nisu našli rupe u olupini, koje bi ukazivale na obaranje zrakoplova. Tako da su i dalje otvorene razne mogućnosti tumačenja njegove sudbine. Nije nemoguće da je oboren, kao i da je izgubio svijest ili pak da je imao nekakav mehanički kvar ili tko zna.

Nema tijela

Danas je Saint-Exupery najpoznatiji po nježnoj filozofskoj priči Mali princ u kojem glavni lik istražuje planetu i  na tom putu spoznaje što je doista bitno u životu. Osim Malog princa napisao je on i druga djela. Zanimljivo je da je dio njegovih obožavatelja bio protivan istraživanju ovih nalaza jer bi to vjerojatno značilo pretvaranje svojevrsnog mita u otužnu stvarnost, no kako je lokalitet istražen, a u njemu nije nađeno tijelo, sve je završilo u stilu “vuk sit i ovca cijela” jer je legenda nastavila živjeti.
Završit ćemo s njegovom rečenicom koja kaže ovako: “Izgledat će kao da sam umro, ali to neće biti istina.” I zaista je tako, jer kroz svoje duboke misli daje bit i srž onome što zovemo život, i tako je i dalje s nama.
Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari