Oštar um, hladno srce: Tko je bila “vještica s Wall Streeta”?

American businesswoman and financier Hetty Green (1834 - 1916), nee Henrietta Robinson, at the wedding of her daughter Sylvia to Matthew Astor Wilks in Morristown, New Jersey, 23rd February 1909. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Tko kaže da je povijest dosadno nabrajanje godina i bitaka oko nekih tamo zemalja koje vas se ne tiču? Za vas smo, nasumičnim redosljedom, odabrali samo zabavne anegdote iz prošlosti koje nećete naći niti u jednom školskom udžbeniku!

1. Henrietta “Hetty” Green (1834. – 1916.), jedna od rijetkih uspješnih poslovnih žena svoga vremena (na slici!), slovila je za osobu superiorne inteligencije ali i iznimno hladnog srca. Financijerka koju su nazivali “vješticom s Wall Streeta” bila je strahovito škrta. Poznato je, primjerice, da je odbila platiti liječenje sinu koji je slomio potkoljenicu, pa je dječaku zbog neadekvatne njege na koncu amputirana noga!

2. Prvi pisani tragovi o rabdomantima sežu u treće tisućljeće prije Krista. U drevnoj Kini, godinama školovani carski službenici pretraživali su terene za gradnju nastambi, kako bi se izbjegla mjesta “djelovanja zlih sila koje donose bolest i nesreću”.

3. Knjige koje su smatrane uvredljivima, nemoralnima ili na bilo koji način štetnima za društvo, u sedamnaestom i osamnaestom stoljeću “kažnjavane” su javnim bičevanjem, nerijetko uz zdušno navijanje okupljene gomile.


4. Francuska krojačica i kitničarka Rose Bertin (1747. – 1813.) bila je prva dizajnerica za slavne u povijesti. Odijevala je kraljicu Mariju Antoanetu, a za njenim kreacijama “trgali” su se plemići sa svih europskih dvorova.

5. Prva trgovačka burza osnovana je 1460. godine u Antwerpenu. Danas najveća i najpoznatija svjetska burza, njujorški Wall Street, počela je raditi 1792. godine, kad su u Europi već bila nagomilana stoljeća iskustva u ovom vidu poslovanja.

6. Bambus je jedna od najizdržljivijih biljka na svijetu. Iz toga simboličkog razloga, prva biljka posađena u Hirošimi nakon atomske eksplozije 1945. godine bio je upravo bambus.

7. Priča o Pepeljuzi, nevinoj žrtvi ugnjetavanja, dio je svake kulture, uz neznatne varijacije. Smatra se da je nastala u Kini oko 860. godine, a pronađena je u “Zapisima Yu Tanga”, koje je napisao Tuan C’heng-Shih.

Piše: Lucija Kapural

Komentari