Ostaci vjerojatno najvećeg dinosaura u Europi, a možda i u svijetu pronađeni u Portugalu

Fotografija: Jurassic World Universe.

Otkada se pojavio prvi dio franšize “Jurski svijet”, globalno je zavladala ‘dinosauromanija’ koja ide tako daleko da se tematika filma doista želi prenijeti u stvarnost rekreiranjem nestalog svijeta Jure. Spadate li u obožavatelje dinosaura, pročitajte najnoviju vijest iz jurskog svijeta u današnjem članku.

Dojava o nalasku fosiliziranih kostiju

Istraživači sa Sveučilišta u Lisabonu tvrde da su iskopali dijelove kostura do sada najvećeg dinosaura otkrivenog u Europi, a možda i svijetu. Nakon što je lokalni vlasnik zemljišta u Pombalu u Portugalu tijekom građevinski radova primijetio ostatke fosiliziranih kostiju na svojoj zemlji, obavijestio je lokalne vlasti koje su pak pozvale istraživače da izađu na teren. Ova su istraživanja na lokalitetu Monte Agudou u Pombalu započela još 2017. godine. Početkom kolovoza 2022. znanstvenici su iskopali jedan dio fosiliziranog kostura sauropoda odnosno najvećih životinja koje su ikada hodale Zemljom. Do sada je iskopan njegov ogroman grudni koš i dio kralježnice.

Brahiosaur: Screenshot YouTube (
Brachiosaurus || All Skins Showcased – Jurassic World Evolution).

Baš poput žirafa

Pretpostavlja se prema do sada iskopanim dijelovima kostura da je riječ o biljojedu brahiosauru koji je živio prije otprilike 150 milijuna godina. Stručnjaci smatraju da je ovaj primjerak bio visok 12 metara i dugačak od nosa do vrha repa 25 metara, kao i da je težio oko 48 tona. Impresivne brojke zar ne? U cjelini građu njegova tijela uspoređuju sa žirafom poput kojih su ovi divovski biljojedi uglavnom mirno pasli lišće iz šumskih krošnji.


Iskopani dio grudnog koša. Fotografija: Instituto Dom Luiz.

Je li dosta riječ o brahiosauru teško je reći. Kada završi iskopavanje cijelog tijela moći će se s više sigurnosti potvrditi ili opovrći ova pretpostavka. Po završetku iskapanja planira se njegovo izlaganje u muzejskom postavu u Pombalu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari