Osam slika meksičkog umjetnika: Njegov hvaljeni film koštao je više od indijske misije na Mars!

Jedanaest puta je bio nominiran za “Oscara”, a osvojio je četiri prestižna Akademijina kipića, uključujući onaj za režiju: u povijest se upisao kao prvi Latinoamerikanac kojem je to pošlo za rukom. Donosimo zanimljivosti o meksičkom redatelju, scenaristu, producentu i montažeru Alfonsu Cuarónu!

1. Odrastao je u obitelji intelektualaca: majka mu je sveučilišna profesorica književnosti, otac nuklearni fizičar, a stariji brat doktor molekularne biologije. Već kao dječak, govorio je tri strana jezika, majstorski igrao šah i svirao klavir. Vršnjaci su ga smatrali čudakom, pa nije imao niti jednog prijatelja. Tu činjenicu krio je od roditelja – rekao bi im da se ide družiti s ekipom iz razreda, a zapravo bi sam otišao u kino te pomamno gledao filmove!

2. Kad je majci rekao da želi studirati režiju, ova je bila razočarana – filmsku industriju smatrala je frivolnom. Kako bi vuk bio sit a koza cijela, paralelno je upisao studij filozofije, na kojem se domogao magisterija. Režiju pak nije diplomirao. S faksa je izbačen kao apsolvent, nakon što se žestoko posvađao s profesoricom koja mu je zamjerila to što je kratki film “Vengance is Mine” snimio na engleskom jeziku.

3. Njegovim stopama krenuli su mlađi brat Carlos i sin Jonás: obojica su cijenjeni redatelji, scenaristi i producenti u domovini, a strađivali su i na brojnim Alfonsovim filmovima.


4. Slavu u domovini 2001. godine mu je donio hvaljeni film “I tvoju mamu također”, erotska drama o dvojici maloljetnika koji ulaze u svijet odraslih uz pomoć susretljive udane dame. Film je izazvao sablazan zbog eksplicitnih scena seksa, poput one u kojoj se vidi muškost glumca Diega Lune u punom sjaju. Redatelj je kasnije objasnio da se radilo o protetičkom penisu.

5. Prije nego što se 2004. godine prihvatio režije filma “Harry Potter i zatočenik Azkabana”, nije pogledao niti jedan uradak iz popularne franšize niti pročitao ijednu knjigu o malome čarobnjaku.

6. Postao je blizak prijatelj s Cliveom Owenom, kome je povjerio glavnu ulogu u filmu “Djeca čovječanstva” iz 2006. godine. U pauzama od snimanja, infantilni dvojac se zabavljao podmećući napravu za ispuštanje lažnih vjetrova kolegama.

7. “Gravitacija”, film iz 2013. godine koji je osvojio sedam “Oscara”, uključujući onaj za najboljeg redatelja, koštao je više od indijske misije na Mars! Indija je na istraživanje “crvenog planeta” potrošila 74 milijuna dolara, a Hollywood na snimanje ZF trilera preko stotinu milijuna. Redatelj je glavnu glumicu, Sandru Bullock, uplašio prilikom njihova prvog susreta, i to zbog svoga naglašenog akcenta. Rekao joj je “I’ m going to give you an ear piece!”, misleći na mikrofon za uho odnosno “bubicu”, a ona je čula da joj kaže kako će joj dati – herpes!

8. Trinaest godina je bio u braku s glumicom Marianom Elizondo, s kojom je dobio sina Jonása. Upoznali su se još kao studenti, a početak kraja bila je njegova afera sa zanosnom meksičkom manekenkom Claudijom Ramírez, kojoj je 1991. povjerio ulogu u svome prvome dugometražnom filmu “Sólo con tu pareja”. Supruga broj dva, talijanska filmska kritičarka Annalisa Bugalini, “potrajala” je sedam godina. Dobili su kćer i sina, a brak se raspao nedugo nakon što je njihovom mališanu dijagnosticiran autizam. Utjehu je potražio u zagrljaju trinaest godina mlađe britanske spisateljice i dizajnerice nakita Sheherezade Goldsmith, no nakon sedam godina “divljeg braka” odlučili su se razići.

Piše: Lucija Kapural

Komentari