Osam metaka za osam neprijatelja: Nevjerojatan podvig “američkog Boška Buhe”

Priča o posljednjem podvigu američkog vojnika Thomasa Alexandera Bakera (1916. – 1944.) kao da je kompilirana iz viceva o Chucku Norrisu: premda je imao samo dvadeset osam godina, ovaj čovjek, čini se, nije poznavao strah, a neprijatelje je tamanio kao da je obdaren nadljudskim spsobnostima. Činom narednika te Medaljom časti, najvišim vojnim odličjem koje dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država, nagrađen je posthumno, zbog junaštva koje je iskazao u bitki pacifičke kampanje Drugoga svjetskog rata vođene 1944. godine na otoku Saipanu.

Brbljavi, vječno nasmiješeni mladić iz Troya, gradića u američkoj saveznoj državi New York, američkoj vojsci se pridružio nedugo nakon mature. Nakon što je završio temeljnu obuku, poslan je na bojište, kao član 27. pješačke divizije. Dana 19. lipnja 1944. godine, na Saipanu, predvodio je svoju jedinicu u napadu na dobro utvrđen japanski položaj. Neprijatelji su otvorili paljbu na njega i suborce, da bi im se Baker, kojeg bismo slobodno mogli nazvati američkim Boškom Buhom, samoinicijativno prlibližio na osamdeset metara i raznio ih bazukom.

Nekoliko dana kasnije, sam samcat je napao i likvidirao dvije skupine japanskih vojnika – svaka je brojala petnaestak ljudi. Šestorica neprijatelja uspjela su pobjeći i skriti se u bujnom raslinju. Poput kakva krvosljednika, Baker ih je pronašao i likvidirao.

Dana 7. srpnja 1944., brojčano nadmoćne japanske snage napale su američki tabor. Premda teško ranjen, Baker je odbio da ga evakuiraju. U borbi iz neposredne blizine, života je lišio desetke neprijatelja. Pucao je sve dok nije ostao bez municije a, zbog gubitka krvi, umalo i bez svijesti. Prilikom povlačenja, drugovi su ga pokušali odvući na sigurno, što je odbio riječima: “Samo vas usporavam… Ostavite me ovdje, za mene je ionako prekasno!”. Prije nego što su, teška srca, poslušali Bakera i ostavili ga prislonjenog uz stablo, pružili su mu pištolj s osam metaka.

Nekoliko dana kasnije, kad su zauzeli taj položaj, Amerikanci su pronašli Bakera na mjestu na kojem su ga i ostavili. Ležao je ispod stabla, s praznim pištoljem u ruci. Oko njega, ležala su tijela osmorice japanskih vojnika – maksimalno efikasan i u zadnjim trenucima, na svakog od njih potrošio je po metak.


Piše: Lucija Kapural

Komentari