Oružje budućnosti skidat će dronove s neba ali, ne brinite, dronovi vam neće pasti na glavu!

Stefan Celic (ArtStation)

S razvojem nove tehnologije javljaju se i nove opasnosti. Jedna od njih su i dronovi, a kako bi se doskočilo novim prijetnjama poput njih, francuska vlada krenula je u projektiranje oružja budućnosti. Novo oružje iz te serije predstavljeno je još u ljeto 2019. godine, na tradicionalnoj proslavi dana pada Bastille.

Posao iz snova

Godine 2018. Francuzi su otvorili Defense Innovation Agency (DIA) kojoj je zadatak istraživanje i razvoj futurističkih tehnologija, naravno, u vojne svrhe, a koje druge. Nakon toga je ova agencija ponudila posao iz snova piscima znanstvene fantastike od kojih su najbolji već dobili posao u tzv. Crvenom timu.

Zadatak Crvenog tima

Tim pisaca treba razmišljati kreativnije od klasičnih vojnih stručnjaka, kako bi dali poticaj znanstvenicima u kojem smjeru treba usmjeriti razvoj oružja budućnosti. Agencija se obvezuje pružiti im simulacije i razne igre uloga, kako bi se iskoristio njihov potencijal i na kraju krajeva dobili što vjerodostojniji rezultati, u smislu predviđanja razvoja društva i tehnologije u budućnosti. Francuska ministrica obrane Florence Parly jako je ponosna na svoj čin, pa iznosi mišljenje da je Francuska napravila važan iskorak zahvaljujući kojem će držati korak s budućnošću. Na upriličenoj proslavi predstavljen je i mikrovalni ometač Nerod F5 futurističkog izgleda koji ima oblik vrlo neobične puške dizajnirana za ometanje dronova blokiranjem pošiljateljevih signala. Iako su dronovi odlična stvar mogu se iskoristiti i za ne baš tako zgodne namijene. Iz tih razloga mnoge tvrtke diljem svijeta poput primjerice inženjerskih divova Boeinga ili Lockheed Martina proizvode oružje protiv dronova. Ova oružja ili uništavaju dron ili ometaju, poput ovog francuskog, upravljačke signale. Kada se prekine signal između pošiljatelja i drona on se ili vraća na svoju početnu točku, što je fantastično u smislu lova samog počinitelja nekog terorističkog ili nelegalnog akta, ili se samo okomito spušta. Dakle ne morate se bojati da će vam pasti na glavu, prilažemo i snimak da se uvjerite u to.


Čini se da francuska vlada ima u glavi priličnu lošu viziju budućnosti s obzirom na način razmišljanja koji slijedi onu: A što, ako stvari krenu po zlu. Nadajmo se da neće, no nažalost vrlo je vjerojatno da će se ovakav način razmišljanja pokazati potpuno opravdanim.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari