Orgazam u čaši: Viski za kojim su ludovale okrunjene glave

Paprene cijene, boje tamnog jantara i pomno balansiranih aroma, predstavlja viski koji se otvara u posebnim prigodama. Ono što je Cadillac u svijetu automobila, to je Chivas u svijetu alkoholnih pića. U tekućoj raskoši uživale su zvijezde poput Franka Sinatre i Ave Gardner, a legendarni pisac Hunter S. Thompson opisao ga je kao “orgazam u čaši”.

Priča o nektaru za profinjene započinje davne 1801. godine, kad braća James i John Chivas sele u škotsku luku Aberdeen u potrazi za poslom. John se pokazao uspješnim u trgovini tekstila, dok je James postao pomoćnik Williama Edwarda, vlasnika trgovine koja je prodavala luksuzne namirnice poput kave, egzotičnih začina, francuskog brandyja i karipskog ruma. Posao je cvao, pa se radnja preselila u prometniji King Street, što će ostati sjedište kompanije narednih stotinu dvadeset godina.

Nakon Edwardove smrti, James preuzima posao te se, uz podršku partnera Charlesa Stewarta, usmjerava isključivo na prodaju alkohola. Dvojac ubrzo izlazi na tržište s vlastitim pićem, mješavinom probranih škotskih viskija nazvanom Royal Glen Dee. Tekuća zvijezda je rođena! Tijekom posjete kraljice Viktorije Škotskoj, velike narudžbe pića za kraljevsku obitelj stizale su u prodavaonicu na King Streetu. James Chivas je dobio najbolju reklamu za svoj proizvod: kraljevskim dekretom je imenovan za glavnog opskrbljivača njezina veličanstva!

Nakon svađe sa Stewartom, dolazi do raskida partnerstva, a James s bratom 1857. osniva kompaniju “Chivas Brothers”. Narudžbe su stizala se svih strana svijeta, a braća su postala bogata. Nakon njihove smrti, nasljednici su bili odlučni u namjeri da proizvedu mješavinu koja će odgovarati visokim standardima. Rezultat njihova truda je najpoznatiji viski na svijetu, Chivas Regal. O kolikoj je posvećenosti riječ, najbolje svjedoči podatak da, prije prerade u destileriji, mješavina viskija mora odležati u hrastovim bačvama najmanje – dvanaest godina!


Piše: Lucija Kapural

Komentari